SKŁADNIKI
Spód:
- 5 łyżek mąki kokosowej
- 3 duże jajka
- 1 łyżka ksylitolu lub erytrytolu
- 2 łyżki oleju kokosowego
Czekośliwka:
- 200 g suszonych śliwek
- 1 łyżka kakao
Biała czekolada z kokosa:
- 200 g bloku kokosowego
- 2 łyżki ksylitolu lub erytrytolu
- 1 laska wanilii
Dekoracja:
- obrane migdały
- suszona lawenda
PRZYGOTOWANIE
Spód z mąki kokosowej
- W jednej misce połącz mąkę kokosową z ksylitolem, płynnym olejem kokosowym i jajkami. Masę wymieszaj najpierw za pomocą łyżki, a następnie odstaw na 5 minut. Powinna stać się po tym czasie bardzo gęsta i plastyczna.
- Uformuj z niej mazurek o wybranym kształcie (u mnie kwadrat o boku 25 cm) bezpośrednio na blasze pokrytej papierem do pieczenia. Ciasto wstaw do piekarnika nagrzanego do 180°C na 20 minut. Następnie wyjmij i wystudź.
Czekośliwka
- Śliwki zalej wrzątkiem i odstaw na kwadrans. Następnie odcedź i zmiksuj blenderem wraz z kakao. Gotową czekośliwką posmaruj wierzch mazurka.
Biała czekolada z kokosa
- Blok kokosowy podgrzej w rondelku na małym ogniu wraz z przeciętą na pół laską wanilii. Posłódź erytrytolem, wyjmij wanilię i wylej na masę śliwkową. Wierzch mazurka udekoruj migdałami i suszoną lawendą (możesz również użyć innych jadalnych suszonych kwiatów lub bakalii). Ciasto w staw do lodówki na kilka godzin. Przed podaniem najlepiej wyjmij na pół godziny z lodówki.
10 komentarzy
No i znów zaskakujesz przepisem:) Wspaniałych Świąt:)
Zawsze staram się pokazywać coś nowego. Cieszę się, że mi się to udaje 😀 Dziękuję i Tobie również Cudownych Świąt! 🙂
ale pysznie wygląda 😉
Bardzo dziękuję 🙂
U nas mazurki robi się od niedawna ale wszyscy już je bardzo polubili 🙂 Ten zjadłybyśmy co do okruszka 😀
Bo to takie fajne proste ciacha, które można przygotować z tym, co się lubi najbardziej 😉
Witam.Ze wzgledow zdrowotnych nie moge (niestety) jesc nabialu,cukru i glutenu (to po co zyc? uwielbiam wszystkie te 3 rzeczy 🙂 ) szukam przepisow na ciasta i trafilam do Pana.Ciekawa jestem jakie wychodzi to ciasto kokosowe,czy podobne do zwyklego kruchego? Czesto ciasta bez glutenu sa suche i twarde.I jeszcze dopytam chodzi o make kokosowa czy wiorki?
Dzień dobry! W pełni Panią rozumiem – to w końcu 3 najlepsze produkty w kuchni, ale obecnie na szczęście można znaleźć sporo zamienników. 😉 Ciasto z tego przepisu przypomina kruche, jednak jest nieco bardziej delikatne (nie jest aż tak twarde) i ma odrobinę inną strukturę – wyczuwalne są kawałki kokosa. Niestety na pewno jest bardziej suche od ciasta kruchego na maśle i mące pszennej, ale dużo lepsze niż z popularnych mąk bezglutenowych (ryżowej, jaglanej i różnych miksów). Moim zdaniem jest to jednak jeden ze smaczniejszych bezglutenowych zamienników. W tym przepisie koniecznie trzeba użyć mąki kokosowej, wiórki się nie nadają. Jeszcze mogę Pani polecić kruche ciasto na mące z niepalonej gryki (białej) – najbardziej przypomina klasyczne ciasto, a również jest bezglutenowe.
Bardzo dziekuje za szybka odpowiedz.To znaczy,ze mam juz ciasto na mazurka ale zerkne jeszcze chetnie na to z maki gryczanej.Zycze zdrowych,wesolych Swiat wielkanocnych.
Bardzo proszę i trzymam kciuki za udane wypieki. 🙂 Pogodnych Świąt dla Pani również! 🙂