Mazurek na mące kokosowej z czekośliwką i białą czekoladą z kokosa

piątek, 14 kwietnia 2017

Bez mazurka Wielkanoc się nie liczy! Dlatego tradycyjnie, jak co roku, prezentuję Wam nowy przepis na to tradycyjne świąteczne ciacho. Tym razem w wersji fit: bez glutenu, bez laktozy i bez cukru! To prosty przepis na mazurka na spodzie z mąki kokosowej z kakaową masą z suszonych śliwek (czekośliwką), kokosową polewą, przypominającą w smaku białą czekoladę, migdałami i lawendą. Bardzo przyjemny i prosty przepis, który możecie dowolnie modyfikować, aby stworzyć swojego wymarzonego mazurka. ;)


*

SKŁADNIKI

na mazurek o wymiarach 25x25 cm

Spód:
  • 5 łyżek mąki kokosowej
  • 3 duże jajka
  • 1 łyżka ksylitolu lub erytrytolu
  • 2 łyżki oleju kokosowego

Czekośliwka:
  • 200 g suszonych śliwek
  • 1 łyżka kakao
Biała czekolada z kokosa:
  • 200 g bloku kokosowego
  • 2 łyżki ksylitolu lub erytrytolu
  • 1 laska wanilii

Dekoracja:
  • obrane migdały
  • suszona lawenda

*

PRZYGOTOWANIE

Spód z mąki kokosowej

W jednej misce połącz mąkę kokosową z ksylitolem, płynnym olejem kokosowym i jajkami. Masę wymieszaj najpierw za pomocą łyżki, a następnie odstaw na 5 minut. Powinna stać się po tym czasie bardzo gęsta i plastyczna. Uformuj z niej mazurek o wybranym kształcie bezpośrednio na blasze pokrytej papierem do pieczenia. Ciasto wstaw do piekarnika nagrzanego do 180°C na 20 minut. Następnie wyjmij i wystudź.

Czekośliwka

Śliwki zalej wrzątkiem i odstaw na kwadrans. Następnie odcedź i zmiksuj blenderem wraz z kakao. gotową czekośliwką posmaruj wierzch mazurka.

Biała czekolada z kokosa

Blok kokosowy podgrzej w rondelku na małym ogniu wraz z przeciętą na pół laską wanilii. Posłódź erytrytolem, wyjmij wanilię i wylej na masę śliwkową. Wierzch mazurka udekoruj migdałami i suszoną lawendą (możesz również użyć innych jadalnych suszonych kwiatów lub bakalii). Ciasto w staw do lodówki na kilka godzin. Przed podaniem najlepiej wyjmij na pół godziny z lodówki.

*



Zainteresował Ciebie ten wpis? Zobacz również:

6 komentarze

  1. No i znów zaskakujesz przepisem:) Wspaniałych Świąt:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Zawsze staram się pokazywać coś nowego. Cieszę się, że mi się to udaje :D Dziękuję i Tobie również Cudownych Świąt! :)

      Usuń
  2. U nas mazurki robi się od niedawna ale wszyscy już je bardzo polubili :) Ten zjadłybyśmy co do okruszka :D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bo to takie fajne proste ciacha, które można przygotować z tym, co się lubi najbardziej ;)

      Usuń