SKŁADNIKI
Krem malinowy:
- 300 g malin*
- 500 ml śmietany kremówki 36%
- 200 g mascarpone
- 4 łyżki cukru pudru
- 4 płaskie łyżeczki żelatyny
Malinowa galaretka:
- 200 g malin*
- 2 łyzki cukru pudru
- 2 płaskie łyżeczki żelatyny
Dodatkowo:
- 1 opakowanie podłużnych biszkoptów lady fingers
- 200 g malin
- młode listki mięty
PRZYGOTOWANIE
Krem malinowy
- Maliny zmiksuj na purée. Żelatynę zalej 2 łyżkami zimnej wody i odstaw na chwilę do napęcznienia. Następnie wlej 4 łyżki wrzątku i rozpuść w nim żelatynę. Połącz ją z malinowym purée.
- Schłodzoną śmietanę ubij na sztywno razem z serem mascarpone. Pod koniec ubijania dodawaj powoli cukier puder. Kilka łyżek kremu odstaw i pozostaw do dekoracji. Następnie zmniejsz obroty na najmniejsze i wlewaj powoli malinowe purée.
- Foremkę o średnicy 18-20 cm z wyjmowanym dnem wyłóż od spodu folią spożywczą. Biszkoptom przytnij końcówki, aby równo stały, a następnie wyłóż nimi boki formy. Wlej gotowy krem i wstaw do lodówki aż nieco stężeje (około 30 minut).
Malinowa galaretka
- Maliny wraz z cukrem pudrem zmiksuj na purée. Żelatynę zalej 1 łyżką zimnej wody i odstaw na chwilę do napęcznienia. Następnie wlej 2 łyżki wrzątku i rozpuść w nim żelatynę. Połącz ją z malinowym purée.
- Gotową galaretkę wylej na stężały krem. Deser wstaw z powrotem do lodówki na kolejne pół godziny do godziny (najlepiej sprawdzić patyczkiem, czy jest już gotowe).
- Gdy galaretka stężeje, wierzch deseru ozdób malinami i bitą śmietaną za pomocą szprycy lub rękawa cukierniczego. Między maliny możesz dodatkowo poukładać listki mięty. Gotową Charlotte przechowuj w lodówce przed podaniem. Krem i galaretka potrafią stężeć już w godzinę. Po tym czasie możesz ją wyjąć z foremki i przełożyć na paterę. Przed podaniem zwiąż ją delikatnie wstążką (tylko w celach dekoracyjnych, ciasto bez niej się utrzymuje).
UWAGI
*Maliny do kremu i galaretki mogą być mrożone. Wystarczy je rozmrozić przed zmiksowaniem. Jeśli dodatkowo będą zimne, galaretka zsiądzie się prawie natychmiast.
36 komentarzy
Mmmm, cudowna)))
Dziękuję ?
Piękny i apetyczny deser 🙂
Bardzo mi miło! Dziękuję ?
Cudowny pomysł! Szkoda, że dzieci trochę za małe…chyba zrobię sobie prezent sama 😉
Haha, pewnie! Jak najbardziej warto! ?
Nie podejrzewałabym, że zrobienie takiego cudnego ciasta to tylko kwestia 15 minut:D
To ciasto robi się praktycznie samo i przy dobrym rozplanowaniu pracy w kwadrans można spokojnie się uwinąć ?
Cudny torcik!
Dziękuję!
Piękny malinowy kolor ?
Piękne maliny to i piękny kolor, haha ?
Czy mogę dać truskawki zamiast malin? Nie mogę znaleźć nawet mrozonych u mnie na wsi, a truskawki mam mrożone 🙂
Pewnie! Truskawki również świetnie się nadają 😉
Dziękuję za odpowiedz 🙂
Zrobiłam z truskawkami wyszło pyszne 🙂 tylko jeden problem miałam ( juz ciasta nie ma więc i problemu ;)) , otóż masy nie zastygly :/ nie wiem czemu, ponieważ dałam tyle żelatyny ile w przepisie. Czy to wina truskawek?
Kurczę, nie mam pojęcia, czemu tak się stało jeśli proporcje były zachowane. Masa powinna zastygnąć niemal momentalnie po dodaniu owoców z żelatyną. Może truskawki zawierają więcej wody niż maliny i dlatego tak się stało. :/
Ale z drugiej strony kiedyś robiłem podobny deser z truskawkami w szklankach i masa mimo wszystko zastygła.
Teraz sobie przypomniałam, że dodałam śmietanki 30 zamiast 36 bo nie mogłam takiej znaleźć wiec może dlatego. Czyli moja wina 🙂
Śmietanka 30% jest troszeczkę mniej 'sztywna', ale w zasadzie nie powinna aż tak wpłynąć na konsystencję deseru po dodaniu żelatyny. Naprawdę nie wiem, co mogło być przyczyną. :/
Mnie się udało! Pięknie wyszło! Bardzo, bardzo dziękuję za ten przepis. Mamie się bardzo podobało 🙂 Dodałabym zdjęcie by się pochwalić, ale nie umiem…
Bardzo się cieszę! <3 Najważniejsze, że ciasto się udało i smakowało. 😉 Co do zdjęć, póki co blogger nie oferuje tej funkcji, ale też pracuję nad tym, aby ją dodać. Póki co jednak możesz się pochwalić, dodając post na fanpejdżu strony na FB 😉
Jak to cudownie wygląda! Zrobię na najbliższą okazję. 🙂
https://jaglusia.com/
Bardzo dziękuję i zachęcam do wypróbowania 😉
Cudowne zdjęcia, przepis wyborny <3
Serdecznie dziękuję ♥️
Dosłownie malinowe niebo <3
Jak poetycko to brzmi! ?
wygląda przecudownie! istna malinowa poezja, haha
http://kuchniaellie.blogspot.com
Bardzo mi miło! <3
Poproszę taką z okazji i bez okazji 😀
Haha, też bym tak chciał! ?
Bedziemy probowac uwielbiamy takie slodkosci wyglada to niesamowicie 😀
Gorąco polecam 😉
Czy na dno można ułożyć truskawki i dopiero wtedy wyłożyć krem?
Tak, można. Jednakże wtedy poleciłbym najpierw pokryć dno formy biszkoptami, a następnie ułożyć truskawki – ciasto będzie łatwiej się kroić.