SKŁADNIKI
Szparagi:
- 1 pęczek zielonych szparagów
- 2-4 jajka
- 4 plastry surowego wędzonego boczku
- kawałek parmezanu lub grana padano
- odrobina masła klarowanego
- sól
Sos holenderski z musztardą:
- 3 żółtka
- 1 łyżka soku z cytryny
- 100 g masła
- 1 łyżeczka musztardy Dijon
- biały pieprz
- sól
PRZYGOTOWANIE
Szparagi
- Boczek usmaż na chrupko i odsącz na papierowym ręczniku z nadmiaru tłuszczu. Jajka wbij na patelnie z rozgrzanym masłem klarowanym i smaż aż białko się zetnie. Szparagi umyj, odetnij końcówki i obierz do połowy (jeżeli są młode i cienkie to nie musisz tego robić). Wrzuć na osolony wrzątek i gotuj 3 minuty.
- Następnie wrzuć do zimnej wody ma chwilę i przełóż na talerze. Połóż nań sadzone jajko i pokruszony boczek. Posyp całość otartym parmezanem i podawaj z sosem holenderskim.
Sos holenderski z musztardą
- Żółtka wbij do miski, wymieszaj z sokiem z cytryny i zacznij powoli ubijać trzepaczką. Następnie cienką strużką wlewaj rozpuszczone gorące masło, nie przerywając ubijania. Powinien powstać gęsty sos.
- Na sam koniec dodaj musztardę, przypraw białym pieprzem oraz solą.
9 komentarzy
Konkretne śniadanie mistrzów 🙂
Mistrzów nad mistrzami! ?
Ulala,palce lizać:)
Nie zaprzeczę, Haha ?
Na niedzielne śniadanie idealny zestaw. Choć, jakby tam dorzucić stek, to byłby równie zacny obiad i to białkowo-tłuszczowy.
Ale ten też jest białkowo tłuszczowy ? Jednak stek ze szparagami to równie zacny pomysł ?
Nie przepadamy aż tak za szparagami ale z jajeczkiem muszą być naprawdę pyszne 🙂
Z jajkiem są najlepsze pod słońcem! ?
Takie przepisy lubię! Maksimum efektu przy minimalnym zaangażowaniu sił i umiejętności. Szczególnie to drugie jest ważne w moim przypadku, gdyż gotować lubię, ale talentu to mi szef szefów kuchni poskąpił 🙂 To uwaga ogólna, co do szczegółów, to szparagi jak najbardziej, jajeczko i boczek już troszeczkę mniej 🙂