Burger party: cheeseburgery i chipsy z fioletowych ziemniaków

środa, 14 czerwca 2017

Czy jest coś lepszego niż domowy fast-food? Myślę, że nie! A skoro przed nami długi weekend to możemy nawet zaszaleć i przyrządzić te pyszne cheeseburgery na grillu! Dlatego już dzisiaj wracając z pracy kupcie wszystkie potrzebne składniki, a jutro czekać będzie na Was prawdziwa uczta! Dzień wcześniej możecie przygotować również ten pyszny kaparowy sos i chrupiące chipsy z fioletowych ziemniaków (jeśli ich nie znajdziecie to młode polskie ziemniaki też będa jak znalazł).


*

SKŁADNIKI

dla 4 osób

Burgery:
  • ok. 600 g wołowiny, np. antrykotu
  • 1 żółtko
  • 1 łyżka musztardy Dijon
  • 1 łyżka sosu sojowego
  • świeżo mielony pieprz
  • gruboziarnista sól morska
  • oliwa z wytłoczyn oliwek

Dodatki:
  • bułki
  • cheddar w plastrach
  • bekon
  • sałata
  • pomidor
  • czerwona cebula
  • ogórki piklowane
  • musztarda
  • ketchup

Sos kaparowy:
  • 100 g majonezu
  • skórka z 1 cytryny
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 2 łyżki kaparów
  • świeżo mielony pieprz

Chipsy z fioletowych ziemniaków:
  • 1 kg fioletowych ziemniaków
  • kilka gałązek świeżego tymianku
  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • gruboziarnista sól morska





*

PRZYGOTOWANIE

Chipsy z fioletowych ziemniaków

Ziemniaki umyj, osusz i pokrój na plastry o grubości 1-2 mm (najlepiej do tego celu wykorzystać mandolinę). Następnie wymieszaj je z oliwą, gruboziarnistą solą mirską i posiekanym tymiankiem. Ułóż je na blasze pokrytej papierem do pieczenia tak, aby każdy plaster dotykał bezpośrednio blachy. Piecz około 10-12 minut w 220°C, aż ziemniaki zaczną nabierać złotego koloru i staną się chrupkie. Zdejmij pierwszą turę z blachy i przygotuj kolejną.

Sos kaparowy

Kapary drobno posiekaj i wymieszaj z majonezem. Następnie dodaj skórkę oraz sok z cytryny i przypraw pieprzem do smaku. Sos kaparowy wykorzystaj do burgerów oraz chipsów ziemniaczanych.

Burgery

Mięso oczyść i pokrój w dużą kostkę. Następnie zmiel na grubych oczkach przez maszynkę do mielenia mięsa. Wołowinę przypraw musztardą, sosem sojowym oraz solą i pieprzem do smaku. Wbij żółtko i dokładnie wymieszaj. Kolejno uformuj kotlety. Posmaruj je oliwą i przed samym podaniem grilluj z obu stron do uzyskania ulubionego stopnia wysmażenia.

Podawaj w przypieczonych na grillu bułkach wraz z sugerowanymi dodatkami.

*






Zainteresował Ciebie ten wpis? Zobacz również:

9 komentarze