Tosty francuskie z twarożkiem z nerkowców i rabarbarem

niedziela, 4 czerwca 2017

Kiedy byłem dzieciakiem tosty francuskie, zwane w moim domu po prostu chlebem w jajku były jedną z moich ulubionych opcji śniadaniowych. Czasami robiło się je na słono z ziołami, a niekiedy na słodko z hojną porcją dżemu lub twarożku ze świeżymi owocami. Gdy byłem już starszy, danie trochę zostało zapomniane. Później odkryłem je na nowo w Hiszpanii, gdzie w okresie Wielkiego Postu przyrządza się podobne tosty zwane torrijas de leche, pachnące cynamonem i pomarańczą. Jednak chyba żadne z nich nie były tak dobre, jak te wegańskie, na które przepis dziś podaję. Do ich przygotowania zainspirował mnie Mickey Rotten na swoim kanale vegeTABLE. Tosty zamiast w jajku miesza się w fantastycznej mieszance z nasion chia i ulubionego mleka roślinnego (u mnie migdałowe). Do tego przygotowałem waniliowy twarożek z orzechów nerkowca i karmelizowany z wodą różaną rabarbar. Prawdziwa petarda!


*

SKŁADNIKI

na 4 porcje (ok. 12 tostów)

Tosty francuskie:
  • 1 czerstwa bagietka
  • 2 łyżki nasion chia
  • 200 ml mleka migdałowego
  • 2 łyżeczki syropu klonowego
  • szczypta cynamonu
  • olej kokosowy do smażenia

Karmelizowany rabarbar:
  • 4-6 łodyg rabarbaru
  • 3-4 łyżki cukru trzcinowego
  • 2 łyżki wody różanej
Twarożek z nerkowców:
  • 200 g orzechów nerkowca
  • sok z ½ cytryny
  • ziarenka z 1 laski wanilii
  • 2 łyżeczki syropu klonowego
  • szczypta soli morskiej

Dodatki (opcjonalnie):
  • listki mięty
  • suszona lawenda

*

PRZYGOTOWANIE


Tosty francuskie

Nasiona chia utrzyj w moździerzu na proszek (możesz się również posłużyć młynkiem do kawy). Następnie zalej je mlekiem, wlej syrop klonowy i dodaj odrobinę cynamonu. Odstaw na kwadrans, aby mieszanka zgęstniała.

Bagietkę pokrój na kromki i maczaj w nasionach chia, a następnie smaż na złoto z obu stron na rozgrzanym oleju kokosowym.

Twarożek z nerkowców

Orzechy nerkowca zalej zimną wodą i odstaw na przynajmniej 4 godziny lub nawet na całą noc. Następnie odsącz, wsyp do kilicha blendera, wlej sok z cytryny oraz syrop klonowy i dodaj sól oraz ziarenka wanilii. Zmiksuj na gładką pastę. W razie potrzeby, gdy twarożek nie będzie chciał się zmiksować, możesz dodać odrobinę wody.

Karmelizowany rabarbar

Rabarbar umij, osusz i pokrój na grubsze części. Przełóż go na patelnię, posyp cukrem i polej wodą różaną. Patelnię przykryj pokrywką i wstaw na mały ogień. Karmelizuj kilka minut, potrząsając delikatnie co jakiś czas patelnią. Gdy stanie się miękki, ale nie zacznie się jeszcze rozlatywać zdejmij patelnię z ognia.

Podanie

Jeszcze ciepłe tosty posmaruj twarożkiem, na wierzch wyłóż karmelizowany rabarbar i opcjonalnie ułóż listki mięty i suszone kwiaty lawendy. 
*




Zainteresował Ciebie ten wpis? Zobacz również:

8 komentarze

  1. wow,poprosiłabym o podwójną porcję:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Ach te wegańskie cuda :) I niech mi ktoś powie, że dieta roślinna jest nudna! ;)
    http://rankiemwszystkolepsze.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Prawda? Ja mimo, że jestem mięsożercą to uważam, że wege jest znacznie ciekawsza! 😉

      Usuń
  3. Tosty francuskie wręcz uwielbiam, ale jeszcze nigdy nie jadłam ich w wegańskiej wersji. Świetny pomysł:D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Myślę, że zdecydowanie by Ci one posmakowały 😉

      Usuń
  4. No nie wiemy czy ten twarożek z nerkowców dotrwałby do momentu przygotowania tostów xD

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dlatego ja zawsze od razu przygotowuję go z podwójnej porcji :D

      Usuń