SKŁADNIKI
Tosty francuskie:
- 1 czerstwa bagietka
- 2 łyżki nasion chia
- 200 ml mleka migdałowego
- 2 łyżeczki syropu klonowego
- szczypta cynamonu
- olej kokosowy do smażenia
Twarożek z nerkowców:
- 200 g orzechów nerkowca
- sok z ½ cytryny
- ziarenka z 1 laski wanilii
- 2 łyżeczki syropu klonowego
- szczypta soli morskiej
Karmelizowany rabarbar:
- 4-6 łodyg rabarbaru
- 3-4 łyżki cukru trzcinowego
- 2 łyżki wody różanej
- listki mięty
- suszona lawenda
PRZYGOTOWANIE
Tosty francuskie
- Nasiona chia utrzyj w moździerzu na proszek (możesz się również posłużyć młynkiem do kawy). Następnie zalej je mlekiem, wlej syrop klonowy i dodaj odrobinę cynamonu. Odstaw na kwadrans, aby mieszanka zgęstniała.
- Bagietkę pokrój na kromki i maczaj w nasionach chia, a następnie smaż na złoto z obu stron na rozgrzanym oleju kokosowym.
Twarożek z nerkowców
- Orzechy nerkowca zalej zimną wodą i odstaw na przynajmniej 4 godziny lub nawet na całą noc. Następnie odsącz, wsyp do kielicha blendera, wlej sok z cytryny oraz syrop klonowy i dodaj sól oraz ziarenka wanilii.
- Zmiksuj na gładką pastę. W razie potrzeby, gdy twarożek nie będzie chciał się zmiksować, możesz dodać odrobinę wody.
Karmelizowany rabarbar
- Rabarbar umyj, osusz i pokrój na grubsze części. Przełóż go na patelnię, posyp cukrem i polej wodą różaną. Patelnię przykryj pokrywką i wstaw na mały ogień.
- Karmelizuj kilka minut, potrząsając delikatnie co jakiś czas patelnią. Gdy stanie się miękki, ale nie zacznie się jeszcze rozlatywać zdejmij patelnię z ognia.
Podanie
- Jeszcze ciepłe tosty posmaruj twarożkiem, na wierzch wyłóż karmelizowany rabarbar i opcjonalnie ułóż listki mięty i suszone kwiaty lawendy.
8 komentarzy
wow,poprosiłabym o podwójną porcję:)
Nie ma sprawy, Haha ?
Ach te wegańskie cuda 🙂 I niech mi ktoś powie, że dieta roślinna jest nudna! 😉
http://rankiemwszystkolepsze.blogspot.com/
Prawda? Ja mimo, że jestem mięsożercą to uważam, że wege jest znacznie ciekawsza! ?
Tosty francuskie wręcz uwielbiam, ale jeszcze nigdy nie jadłam ich w wegańskiej wersji. Świetny pomysł:D
Myślę, że zdecydowanie by Ci one posmakowały ?
No nie wiemy czy ten twarożek z nerkowców dotrwałby do momentu przygotowania tostów xD
Dlatego ja zawsze od razu przygotowuję go z podwójnej porcji 😀