Grzanki z „tuńczykową” pastą ze słonecznika

wtorek, 11 lipca 2017

Pozostając w temacie oszukanych „ryb” (po wegańskim sushi), przedstawiam Wam „tuńczykową” pastę ze słonecznika. Zaserwowana na chrupiących grzankach z ulubionymi warzywami nie ma sobie równych! W ogóle uważam, że słonecznik to idealna baza do wszelkich past kanapkowych. W połączeniu z dynią, czy suszonymi pomidorami jest wręcz uzależniający. W wersji „tuńczykowej” za rybny smak odpowiadają: pasta miso, olej lniany i wędzona papryka. Czasami do pasty dorzucam również surowego kalafiora, zieloną pietruszkę, kapary, czarnuszkę, suszone drożdże, nadający serowy smak, czy płatki nori (wtedy smak tuńczyka jest już bardzo intensywny). Przedstawiona w przepisie wersja jest chyba najprzyjemniejsza i mi smakuje najbardziej. Czasami jedynie zastępuję olej lniany oliwą z oliwek. Wtedy automatycznie pasta ze słonecznika staje się bardziej śródziemnomorska i przypomina mi smaki znad Lazurowego Wybrzeża. Nie bójcie się eksperymentować!


*

SKŁADNIKI


Pasta ze słonecznika:
  • 1 szklanka nasion słonecznika
  • 2 łyżki pasty miso
  • sok z ½ cytryny
  • ½ łyżeczki wędzonej papryki
  • 1 szalotka lub mała cebulka
  • 1 łyżka kaparów
  • 2 łyżki oleju lnianego*
  • świeżo mielony pieprz
  • sól do smaku

Dodatki:
  • zielony ogórek
  • rzodkiewka
  • pomidory
  • papryka
  • czerwona cebula
  • oliwki
  • jalapeño
  • kiełki
  • czarnuszka

*

PRZYGOTOWANIE

Pasta ze słonecznika

Słonecznik namocz przez dobę w zimnej wodzie. Następnie przepłucz i zmiksuj za pomocą blendera z pastą miso, sokiem z cytryny, olejem lnianym oraz wędzoną papryką. W razie potrzeby możesz dolać odrobinę wody. Gdy otrzymasz gładką pastę, przypraw ją solą oraz pieprzem do smaku i wrzuć posiekane kapary oraz szalotkę. Wymieszaj. Do pasty możesz dodać dodatkowo kilka pokrojonych suszonych pomidorów, czy posiekaną natkę pietruszki.

Ulubione pieczywo, np. bagietkę podpiecz w piekarniku, a następnie posmaruj słonecznikową pastą i podawaj z ulubionymi dodatkami. Ja polecam kombinację marynowanych papryczek jalapeño z oliwkami, czerwoną cebulą, czarnuszką i pomidorami lub świeżą paprykę z pomidorami, zielonym ogórkiem, rzodkiewką i kiełkami.

*Możesz zastąpić oliwą z oliwek, ale „rybny” posmak nie będzie już tak wyraźny.

*



Zainteresował Ciebie ten wpis? Zobacz również:

6 komentarze

  1. Jestem po śniadaniu, ale wciąż mam ochotę na Twoją kanapkę:)))

    OdpowiedzUsuń
  2. Bardzo intrygująca pasta ze słonecznika (którą muszę wypróbować :D) i pysznie kolorowe grzanki :)

    OdpowiedzUsuń
  3. kto by nie chciał takiej kanapeczki...

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Też mam nadzieję, że taki się nie znajdzie ;)

      Usuń