Zupa krem z pieczonych pomidorów malinowych

poniedziałek, 3 lipca 2017

Ten krem w 99% składa się z pomidorów. Reszta to tylko zioła i przyprawy do smaku oraz kleks kwaśnej śmietany dla zbalansowania smaków. Tutaj polecam crème fraîche, chociaż zwykła osiemnastka też się nada, a w wersji wegańskiej można pokusić się również o mleko kokosowe. Zero zbędnych składników i maksimum smaku pomidora. Pycha!



*

SKŁADNIKI

na 4-6 porcji

  • 1,5 kg pomidorów malinowych
  • 3-4 ząbki czosnku
  • garść listków świeżej bazylii
  • oliwa z oliwek
  • crème fraîche lub kwaśna śmietana do podania
  • posiekana natka pietruszki (opcjonalnie)
  • świeżo mielony pieprz
  • gruboziarnista sól morska
*

PRZYGOTOWANIE


Pomidory umyj i poprzekrawaj wszerz na pół. Ułóż je na blasze pokrytej papierem do pieczenia miąższem do góry. Wierzch posól, popieprz, skrop oliwą oraz połóż po listku bazylii i pokrojone na kawałki ząbki czosnku. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 200°C i piecz przez około 20-25 minut, aż skórka zacznie sama odchodzić. Wyjmij i odstaw do przestudzenia. Następnie pomidory obierz ze skórki, pozbaw szypułek i wrzuć do garnka razem z czosnkiem i bazylią (możesz teraz dorzucić jeszcze kilka kolejnych listków). Całość zmiksuj za pomocą blendera. Krem z pomidorów przecedź kolejno przez sito, pozbawiając go pestek. Dopraw solą oraz pieprzem do smaku. Zupę delikatnie podgrzej i podawaj z kleksem crème fraîche, natką pietruszki i listkami bazylii. Możesz ją również delikatnie zredukować przed podaniem, aby była bardziej gęsta.

*



*

Ta piękna deska, którą widzicie na zdjęciu, pochodzi z manufaktury Wood for Food. Ludzie, którzy tworzą te dzieła to prawdziwi pasjonaci, potrafiący tchnąć w każdy kawałek drewna nowe życie.

Zainteresował Ciebie ten wpis? Zobacz również:

10 komentarze

  1. Zapewne mega aromatyczna, ale u mnie w domu, póki co zjadana jest tylko "pomidorówka jak u babci"i żadne kremy nie wchodzą w grę haha

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Hahah, u mnie w sumie też króluje klasyczna pomidorowa na rosole z domowego przecieru, ale mimo wszystko chociaż raz polecam się skusić ;)

      Usuń
  2. Takie zupy-krem lubimy najbardziej! :) Super!

    OdpowiedzUsuń
  3. Mówisz - płynne pomidory? Ja poproszę! :)

    OdpowiedzUsuń