SKŁADNIKI
- 2 zielone ogórki (ok. 300 g)
- 5 limonek
- 50 g cukru lub 100 ml syropu cukrowego*
- garść listków świeżej mięty
- 1 l wody
- kostki lodu
PRZYGOTOWANIE
- Ogórki obierz i zetrzyj na tarce. Kolejno przełóż je do kielicha blendera i zmiksuj na purée. Następnie przetrzyj przez sito. Wodę wymieszaj z cukrem lub syropem cukrowymi i dodaj ogórkowe purée. Z 3 limonek wyciśnij sok i przelej go do reszty płynu.
- Pozostałe 2 limonki pokrój na plastry i wrzuć je do lemoniady wraz z listkami mięty i kostkami lodu.
UWAGI
*Zamiast cukru lub syropu cukrowego możemy użyć również ksylitolu, erytrytolu, stewii, a także miodu, czy syropu z agawy.
2 komentarze
U mnie dziś żar leje się z nieba, lemoniada bardzo wskazana:)
Na gorące dni nie ma nic lepszego ?