Burgery z ciecierzycy z serem halloumi i relishem z ananasa

środa, 23 sierpnia 2017

Kilka tygodni temu właśnie tymi burgerami karmiłem głodnych Gości podczas mojej pop-upowej Roślinnej Restauracji. Tak one wszystkim smakowały, że grzechem byłoby zachować ten przepis tylko dla siebie. Burgery te przygotowałem z ciecierzycy z aromatycznymi przyprawami (głównie kolendrą) i obtoczyłem w polencie, dzięki czemu z wierzchu są cudownie chrupiące. Do tego egzotyczny lekko pikantny relish z ananasa, który idealnie się z nimi komponuje, grillowany ciągnący się ser halloumi i świeże warzywa. W wersji wegańskiej ser halloumi można zastąpić tempehem i również ugrillować go na patelni. To jak, Piszecie się na takiego burgera?


*

SKŁADNIKI

na 6 burgerów

Burgery z ciecierzycy:
  • 2 puszki ciecierzycy
  • 3 łyżki polenty + do obtoczenia
  • garść świeżej kolendry
  • garść natki pietruszki
  • ½ łyżeczki mielonej kolendry
  • ½ łyżeczki mielonego kuminu
  • ½ łyżeczki wędzonej papryki w proszku
  • świeżo mielony pieprz
  • olej kokosowy do smażenia
  • sól

Dodatki:
  • 6 fińskich bułek owsianych
  • 200 g cypryjskiego sera halloumi
  • garść świeżej kolendry
  • 1 pomidor
  • 1 czerwona cebula
  • kilka listków sałaty, np. rzymskiej
Relish z ananasa:
  • 250 g świeżego ananasa
  • 2 szalotki lub mała czerwona cebula
  • 1 papryczka chili
  • 3 łyżki octu ryżowego
  • 2-3 łyżki cukru trzcinowego
  • szczypta soli
  • 1 łyżeczka oleju kokosowego











*

PRZYGOTOWANIE

Burgery z ciecierzycy

Ciecierzycę odsącz z zalewy (zostaw ją na później) i zmiel na grubych oczkach za pomocą maszynki do mielenia mięsa lub zgnieć tłuczkiem do mielenia ziemniaków. Dodaj posiekaną natkę pietruszki i kolendrę, przyprawy oraz polentę i wymieszaj. Dopraw solą oraz pieprzem do smaku. Zagnieć i zacznij formować kotlety o średnicy nieco mniejszej niż bułka. 

Przed podaniem zamocz je w wodzie po ciecierzycy i obtocz w polencie. Zmaż z obu stron na złoto na rozgrzanym oleju kokosowym.

Relish z ananasa

Ananasa dokładnie obierz i pozbaw twardego środka. Następnie pokrój w drobną kostkę. Cebulę lub szalotki drobno posiekaj. W rondlu rozgrzej olej koksowy i wrzuć cebulkę. Smaż krótką chwilę. Następnie dodaj drobno posiekaną papryczkę chili i ananasa. Zalej octem ryżowym, wsyp cukier oraz sól. Gotuj powoli na małym ogniu, aż ananas stanie się miękki a sos zgęstnieje. Na koniec dopraw do smaku (ja dolewam jeszcze odrobinę octu). Odstaw do wystudzenia.

Przygotowanie burgerów

Bułki owsiane przypiecz na grillu, aż staną się chrupiące. Na spód połóż listek sałaty, plasterek pomidora i plastry grillowanego sera halloumi. Następnie ułóż kotleta z ciecierzycy. Polej go relishem z ananasa, połóż plasterki cebuli i kilka listków kolendry. Złóż burgera i podawaj.

*







*

Ta piękna deska, którą widzicie na zdjęciu, pochodzi z manufaktury Wood for Food. Ludzie, którzy tworzą te dzieła to prawdziwi pasjonaci, potrafiący tchnąć w każdy kawałek drewna nowe życie.

Zainteresował Ciebie ten wpis? Zobacz również:

4 komentarze