3,K
Nie wiem, jak Wy, ale ja uważam, że nie ma lepszego deseru niż beza z czapą bitej śmietany i świeżymi owocami. Te mini bezy to taki kawałeczek nieba dla każdego. Świeże borówki zerwane prosto z ogrodu o poranku otulone puszystą śmietanką i położone na chrupiącej bezie z miękkim, jak chmurka środkiem. Czy to nie brzmi jak bajka? Dla mnie jest to spełnienie najskrytszych marzeń o deserach wszelakich…
SKŁADNIKI
Beza:
- 5 białek
- 300 g drobnego cukru do wypieków
- 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
- 1 łyżeczka octu winnego
- szczypta soli
Bita śmietana:
- 300 ml śmietany kremówki
- 2 łyżki mascarpone
- 2 łyżki cukru pudru
- 250 g borówek
PRZYGOTOWANIE
Beza
- Białka ubij na sztywno ze szczyptą soli. Następnie dodawaj powoli cukier (łyżka po łyżce), nadal ubijając. Na samym końcu wsyp mąkę ziemniaczaną i wlej ocet winny.
- Na papierze do pieczenia narysuj 9 okręgów o średnicy ok. 6 cm. Przełóż go na blachę, a następnie na każdy okrąg wyłóż po 2 łyżki ubitej piany. Bezy włóż do piekarnika nagrzanego do 180°C.
- Po 5 minutach zmniejsz temperaturę do 120°C i susz przez 50-60 minut. Gotowe bezy ostudź w lekko uchylonym piekarniku.
Bita śmietana
- Kremówkę ubij na sztywno, pod koniec dodając cukier puder i mascarpone. Gotowy krem wyłóż na ostudzoną bezę przed samym podaniem.
- Ozdób całość borówkami.
Zrobiłeś/zrobiłaś ten przepis?
Pochwal się efektami i otaguj mnie na Instagramie: @food_square
2 komentarze
Ostatnio próbowałyśmy zrobić wegańską bezę i nam nie wyszła xD Chyba wrócimy do tej klasycznej 😛
Na właśnie się zbieram do tej wegańskiej, ale dziwnym trafem zawsze mam za dużo białek ?