Mini bezy z bitą śmietaną i borówkami

sobota, 12 sierpnia 2017

Nie wiem, jak Wy, ale ja uważam, że nie ma lepszego deseru niż beza z czapą bitej śmietany i świeżymi owocami. Te mini bezy to taki kawałeczek nieba dla każdego. Świeże borówki zerwane prosto z ogrodu o poranku otulone puszystą śmietanką i położone na chrupiącej bezie z miękkim, jak chmurka środkiem. Czy to nie brzmi jak bajka? Dla mnie jest to spełnienie najskrytszych marzeń o deserach wszelakich...



*

SKŁADNIKI

na 9 sztuk

Beza:
  • 5 białek
  • 300 g drobnego cukru do wypieków
  • 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżeczka octu winnego
  • szczypta soli
Bita śmietana:
  • 300 ml śmietany kremówki
  • 2 łyżki mascarpone
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 250 g borówek

*

PRZYGOTOWANIE

Beza

Białka ubij na sztywno ze szczyptą soli. Następnie dodawaj powoli cukier (łyżka po łyżce), nadal ubijając. Na samym końcu wsyp mąkę ziemniaczaną i wlej ocet winny. Na papierze do pieczenia narysuj 9 okręgów o średnicy ok. 6 cm. Przełóż go na blachę, a następnie na każdy okrąg wyłóż po 2 łyżki ubitej piany. Bezy włóż do piekarnika nagrzanego do 180°C. Po 5 minutach zmniejsz temperaturę do 120°C i susz przez 50-60 minut. Gotowe bezy ostudź w lekko uchylonym piekarniku.


Bita śmietana

Kremówkę ubij na sztywno, pod koniec dodając cukier puder i mascarpone. Gotowy krem wyłóż na ostudzoną bezę przed samym podaniem. Ozdób całość borówkami.


*



Zainteresował Ciebie ten wpis? Zobacz również:

2 komentarze

  1. Ostatnio próbowałyśmy zrobić wegańską bezę i nam nie wyszła xD Chyba wrócimy do tej klasycznej :P

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Na właśnie się zbieram do tej wegańskiej, ale dziwnym trafem zawsze mam za dużo białek 😂

      Usuń