Cukinia faszerowana kaszą pęczak i pomidorami

wtorek, 5 września 2017

Jestem ogromnym fanem faszerowanych warzyw. Mógłbym nadziewać prawie wszystko: od cukinii, przez bakłażany, papryki i dynie, na pomidorach i pieczarkach kończąc. Zwykle faszeruję je wolno gotowanymi kaszami, warzywami, a niekiedy mięsem. W tym przepisie postawiłem na maksymalną prostotę i cukinię wypełniłem kaszą pęczak aromatyzowaną rozmarynem z parmezanem i pomidorkami koktajlowymi. Przepis bez udziwnień, z podstawowych składników, które można znaleźć w każdym sklepie. A Wy jakie macie swoje ulubione sposoby na faszerowane warzywa?


*

SKŁADNIKI

na 4 porcje


  • 4 kuliste cukinie
  • ¾ szklanki kaszy pęczak
  • ok. 1,5 szklanki wrzątku
  • 200 g pomidorów koktajlowych
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 szalotka lub mała cebula
  • gałązka rozmarynu
  • 100 g parmezanu lub grana padano
  • oliwa z oliwek
  • sól, pieprz do smaku
*

PRZYGOTOWANIE


Cukinie umyj, odetnij kapelusze i wydrąż miąższ. Środku cukinii posyp solą i odstaw. Na patelni rozgrzej oliwę z oliwek. Wrzuć drobno posiekany czosnek i szalotkę. Delikatnie przysmaż, a następnie wsyp kaszę pęczak oraz rozmaryn. Praż przez chwilę i kolejno dodaj pokrojony w kostkę miąższ z cukinii. Smaż na małym ogniu, aż woda wyparuje. Następnie powoli wlewaj wrzątek, cały czas mieszając (podobnie jak w przypadku risotta). Gdy kasza sanie się al dente, wyjmij rozmaryn, dodaj pokrojone na połówki pomidory i gotuj jeszcze kilka chwil. Do gotowej kaszy dodaj starty parmezan i wymieszaj. Cukinie przepłucz z nadmiaru soli, wypełnij pęczakiem, przykryj odciętymi kapeluszami i wstaw do piekarnika nagrzanego do 220°C w żaroodpornym naczyniu posmarowanym oliwą. Piecz przez 30-35 minut, aż cukinia stanie się miękka.

*



Zainteresował Ciebie ten wpis? Zobacz również:

8 komentarze

  1. Taką prostotę to aż je się oczami :) U mnie właśnie cukinie to ulubione warzywa do faszerowania, a takie okrągłe pięknie się do tego prezentują :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jak tylko zobaczyłem te okrągłe cuda na straganie, to od razu stwierdziłem, że trzeba je nafaszerować, bo pięknie się będą prezentować :D

      Usuń
  2. Faszerowane cukinie jadłyśmy co chwilę w wakacje :D Teraz mamy makaronowe dynie i to je faszerujemy :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja właśnie szukam wszędzie makaronowych i niestety nigdzie ich nie widzę :(

      Usuń
  3. Piękne zdjęcia, a jakie apetyczne te cukinie :)
    Gdyby nie późna pora zaczęłabym szukać składników....

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo dziękuję! ;) I spokojnie, jutro też jest dzień :D

      Usuń