Kurczak pieczony w winogronach

sobota, 9 września 2017

Pewnie wiecie, że każdy kucharz ma swój unikalny sposób na kurczaka. Dla jednych jest to niezwykła mieszanka przypraw, która nadaje mu nieprawdopodobnego aromatu. Dla drugich wino, które sprawia, że mięso staje się kruche i niewyobrażalnie miękkie. Dla innych puszka lub butelka piwa, która nawilża mięso od środka. A jeszcze inni powiedzą, że to częste podlewanie mięsa spowoduje, że skórka stanie się chrupiąca, a mięso soczyste. Ja w swoim przepisie na kurczaka poniekąd łączę te wszystkie sposoby i dorzucam jeszcze mnóstwo warzyw, które czynią z niego danie jednoblaszkowe. Jednak ten przepis to nie jest klasyka spod fudskłerowej ręki. Nowy numer magazynu Kocioł narzucił mi temat przewodni, którym były winogrona i postanowiłem je wykorzystać (za sprawą drobnej inspiracji Jamiego Olivera) do swojej ulubionej receptury na najlepszego kurczaka pod słońcem. Okazały się dodatkiem wręcz idealnym. Słodycz winorośli cudownie komponuje się z delikatnym mięsem z kurczaka, a solidna ilość wina sprawia, że jest on delikatny i soczysty. Jeśli jeszcze nie mieliście swojego ulubionego przepisu na kurczaka, to zapewniam, ten nim właśnie zostanie!


*

SKŁADNIKI

dla 6 osób


  • 1 duży kurczak lub ulubione jego części
  • 1 kiść czerwonych winogron
  • 1 kiść białych winogron
  • 0,5 kg małych ziemniaków
  • 3 marchewki
  • 4 cebule
  • 2 główki czosnku
  • 1 pęczek rozmarynu
  • 1 natka pietruszki
  • 300 ml białego półsłodkiego lub półwytrawnego wina
  • 200 ml rosołu lub bulionu
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki wędzonej
  • 1 łyżeczka mielonego kuminu
  • 1 łyżeczka mielonej kolendry
  • szczypta płatków chili
  • masło klarowane
  • pieprz, sól

*

PRZYGOTOWANIE


Kurczaka podziel na części (możesz także użyć samych nóżek i podudzi). Przygotuj mieszankę przypraw: wymieszaj słodką wędzoną paprykę, kumin, kolendrę, płatki chili, pieprz i sól (niecałą łyżeczkę) ze sobą. Następnie natrzyj nią kurczaka, pamiętając, aby część wetrzeć pod skórę. Odstaw na kilka godzin, a najlepiej na całą noc.

Ziemniaki umyj pod bieżącą wodą (nie obieraj), marchew i cebulę obierz i pokrój na mniejsze części, np. na ćwiartki. Ząbki z jednej główki czosnku oddziel. Drugą natnij w poprzek.

Na patelni rozgrzej łyżkę klarowanego masła. Wrzuć 2 gałązki rozmarynu i kilka ząbków czosnku. Następnie połóż cząstki kurczaka skórą do dołu. Smaż aż się zarumienią na złoto-brązowo i odwróć na drugą stronę i ponownie podsmaż. Kurczaka przełóż na dużą blachę. Podlej tłuszczem i wstaw do piekarnika nagrzanego do 220°C. Piecz przez 20 minut, podlewając często tłuszczem. A następnie wrzuć pozostałe warzywa: ziemniaki, cebulę, marchew, przeciętą główkę, ząbki czosnku oraz kilka gałązek rozmarynu i piecz przez kolejne 30 minut, podlewając często winem. Po tym czasie wlej bulion oraz połóż winogrona (wraz z gałązkami) i duś przez kolejne pół godziny, aż wszystkie warzywa staną się miękkie. Kurczaka oraz ziemniaki w trakcie pieczenia podlewaj uzyskanym płynem. Na sam koniec posyp całość drobno posiekaną pietruszkę i voilà!

*



*

Ten przepis jak i wiele innych sposobów na dynię oraz winogrona znajdziecie w najnowszym numerze Dolnośląskiego Magazynu Kocioł.


Zainteresował Ciebie ten wpis? Zobacz również:

2 komentarze

  1. Fantastyczne kolory, ależ mam ochotę na tego kurczaka:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję! I bardzo się cieszę, że wywołuje on takie "żądze" :D

      Usuń