Sernik dyniowy z kremem kokosowym

sobota, 30 września 2017

Jesienny, pachnący cynamonem, kardamonem i goździkami z lekką dyniową nutką. Cudownie kremowy i puszysty za sprawą ricotty. Na kruchym maślanym bezglutenowym spodzie z kakao i z leciutkim jak chmurka kremem z koksowej śmietanki z kawałkami chrupiących orzechów. Aż brakuje przymiotników, żeby opisać ten sernik! Po prostu idealny na jesień! A jak Wam jeszcze powiem, że jest bez cukru, to już chyba bardziej pokochać go rady nie dacie.


*

SKŁADNIKI

na formę 20 cm

Masa serowo-dyniowa:
  • 750 g ricotty
  • 400 g dyni piżmowej
  • 100 g ksylitolu lub erytrytolu
  • 3 jajka + 1 białko
  • 3 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • ½ kardamonu
  • ¼ łyżeczki gałki muszkatołowej
  • ¼ łyżeczki goździków

Krem kokosowy:
  • 1 puszka mleka kokosowego
  • 2 łyżki ksylitolu lub erytrytolu
  • 1 laska wanilii
Bezglutenowy spód:
  • 120 g mąki ryżowej
  • 20 g mąki ziemniaczanej
  • 20 g kakao
  • 30 g ksylitolu lub erytrytolu
  • szczypta soli morskiej
  • 120 g masła
  • 1 żółtko
  • 30 ml mleka

Dodatki:
  • ½ łyżeczki cynamonu
  • garść orzechów włoskich
  • garść orzechów laskowych

*

PRZYGOTOWANIE


Spód

Suche składniki wymieszaj ze sobą. Następnie dodaj posiekane masło, wbij żółtko i wlej mleko. Zagnieć ciasto i uformuj w kulę. Następnie wstaw na 30 minut do lodówki. Foremkę pokryj od spodu papierem do pieczenia. Kolejno ciasto rozwałkuj i wyłóż nim spód formy oraz boki do połowy wysokości. Ponakłuwaj widelcem, przykryj papierem do pieczenia i obiąż fasolą albo grochem. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 180°C na kwadrans. Następnie zdejmij obciążenie oraz papier i piecz kolejny kwadrans. Spód odstaw do całkowitego wystudzenia.

Masa serowo-dyniowa

Dynię przekrój na pół, pozbaw nasion i pokrój na plasterki. Połóż je na blasze pokrytej papierem do pieczenia skórą do spodu. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 200°C i piecz przez około 30 minut, aż dynia stanie się miękka. Następnie wyjmij, odstaw do wystudzenia, obierz ze skórki i kolejno zmiksuj na purée w malakserze lub za pomocą blendera. 

Do dyni wbij jajka, dodaj ricottę, ksylitol lub erytrytol, wszystkie przyprawy oraz mąkę ziemniaczaną. Zmiksuj aż otrzymasz gładką masę. Gotową masę serową przełóż do formy z podpieczonym spodem i wstaw do piekarnika nagrzanego do 180°C. Piecz przez godzinę, a następnie zmniejsz temperaturę do 160°C i piecz kolejne 30-45 minut do suchego patyczka. Gotowy sernik wystudź całkowicie w piekarniku z uchylonymi drzwiami.

Krem kokosowy

Puszkę z mlekiem kokosowym wstaw do lodówki na całą noc. Następnie z góry zbierz śmietankę. Ubij ją mikserem z dodatkiem ksylitolu lub erytrytolu zmielonego na puder (w np. młynku do kawy) i z ziarenkami laski wanilii. Masą posmaruj wierzch sernika. Nań ułóż orzechy włoskie oraz laskowe i posyp cynamonem. Sernik wstaw do lodówki na 3 godziny do lodówki lub na 30 minut do zamrażarki.

*


Zainteresował Ciebie ten wpis? Zobacz również:

6 komentarze

  1. Wspaniałe zdjęcia ! Uwielbiam dyniowe wypieki. Krem kokosowy to ostatnio chyba najczęściej używany przeze mnie krem do ciast, bo jest delikatny i lekki. To ciasto wygląda trochę jak torcik, więc myślę, że dynia-kokos jako kombinacja smakowa, konsystencja oraz prezencja świetnie razem współgrają :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo dziękuję! :D Krem kokosowy jest świetny i fajnie zastępuje maślany - naturalnie słodki i od razu z fajnym smakiem. ;)

      Usuń
  2. U nas obowiązkowo zawsze jak mamy pierwszą dynię to robimy sernik dyniowy :D Ten przepis też jest świetny :D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja z pierwszej zawsze piekę tartę albo robię zupę :D Więc tym razem nadszedł czas na sernik ;)

      Usuń
  3. Świetne ciacho, skład bardzo mi się podoba, chętnie bym zjadła :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo się cieszę i nie pozostaje mi nic innego, jak polecić do wypróbowania ;)

      Usuń