Tort winogronowy

sobota, 16 września 2017

Winogrona... zwykle jadamy je solo lub w postaci wina, zapominając, że to również świetny dodatek do ciast i deserów i to nie tylko w formie rodzynek, czy jako składnik sałatki owocowej. W moim ogródku mamy małą uprawę winorośli, które ze względu na swoją cierpkość są najlepsze w postaci dżemu. To stało się właśnie inspiracją dla mnie do stworzenia tego tortu. Blaty maślanego ciasta, pachnącego wanilią, pokryte cienką warstwą słodkiej winogronowej konfitury. Do tego dekoracja z kremu maślanego na bazie bezy szwajcarskiej i mrożone, orzeźwiające winogrona. To prawdziwie królewski tort!


*

SKŁADNIKI

na formę 18-20 cm

Ciasto:
  • 2,5 szklanki mąki pszennej
  • 1 szklanka cukru pudru
  • 2 jajka
  • 2 żółtka
  • 200 g masła
  • 1 szklanka maślanki
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
  • 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
  • szczypta soli

Dodatkowo:
  • duża kiść bezpestkowych ciemnych winogron
Krem maślany:
  • 2 białka
  • 125 g cukru kryształ
  • 150 g masła
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
  • fioletowy barwnik (opcjonalnie)

Konfitura z winogron:
  • 500 g bezpestkowych ciemnych winogron
  • ½ szklanki cukru
  • sok z 1 cytryny




*

PRZYGOTOWANIE


Ciasto

(Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.)
Masło ubij mikserem do białości, następnie zacznij dodawać cukier, cały czas ubijając. Do masy wbijaj kolejno jajka i żółtka, nie przerywając miskowania. Pod koniec wlej ekstrakt waniliowy. Mąkę wymieszaj z proszkiem do pieczenia oraz solą i zacznij powoli dodawać do maślanej masy, miksując na najmniejszych obrotach. Wraz z dosypywaniem mąki wlewaj powoli maślankę. Gotowe ciasto przełóż do formy pokrytej od spodu papierem do pieczenia i wstaw do piekarnika nagrzanego do 180°C. Piecz 40-50 minut do suchego patyczka. Następnie odstaw do wystudzenia i pokrój na 3 równe blaty.

Konfitura z winogron

Winogrona umyj oderwij od gałązki i wrzuć do rondelka. Zalej sokiem z cytryny i zasyp cukrem. Gotuj na małym ogniu przez 45-60 minut, aż konfitura stanie się gęsta. Odstaw do wystudzenia.

Krem maślany na bazie bezy szwajcarskiej

W garnku nastaw wodę (kilka centymetrów wystarczy). Do metalowej lub szklanej miski wlej białka i wsyp cukier. Miskę wstaw do kąpieli wodnej i zacznij powoli ubijać trzepaczką. Gdy białka zaczną gęstnieć, a cukier się rozpuści, zdejmij miskę znad garnka (powinna mieć 60°C). Następnie zacznij ubijać bezę. Powinno to zająć około 10 minut na najwyższych obrotach miksera. Odstaw na chwilę, aby beza przestygła.

Masło o temperaturze pokojowej podziel na porcje. Uruchom ponownie mikser i zacznij dodawać masło łyżka po łyżce, cały czas ubijając. Pod koniec masa powinna gwałtownie zgęstnieć. Gotowy krem pozostaw na kuchennym blacie (nie wkładaj go do lodówki, bo trudno będzie go nakładać). Możesz go podzielić również na 3 porcje, w tym dwie wymieszać z różnymi ilościami fioletowego barwnika.

Przełożenie

Blaty ciasta przełóż konfiturą z winogron. Następnie boki posmaruj gotowym kremem maślanym. Jeżeli korzystasz z barwników, każdy kolor nałóż do foliowego woreczka. Natnij końcówkę i wyłóż każdy kolor do 1/3 wysokości tortu (na wierzch nałóż tylko biały krem). Kolejno za pomocą szpatułki wyrównaj krem. Tort wstaw do lodówki na kilka godzin. Przed podaniem połóż na wierch kiść winogron zamrożonych przez noc (wcześniej należy je umyś i dokładnie osuszyć).

*




Zainteresował Ciebie ten wpis? Zobacz również:

12 komentarze

  1. Tort wygląda imponująco :) My też winogrona zaczynamy dodawać do ciast ale póki co raczej w świeżej postaci :D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. U mnie często lądowały w tartach z owocami, więc tym razem postanowiłem, żeby odgrywały tutaj główną rolę. ;)

      Usuń
  2. Cóż, jeszcze nie dodawałam winogron do ciasta - najwyższa pora to zmienić. Dam znać, jak wyszło. Pozdrawiam serdecznie :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Gorąco polecam! Bo to bardzo fajny, choć nieoczywisty dodatek. Czekam na efekty i również ciepło pozdrawiam ;)

      Usuń
  3. Wygląda i smakuje bosko :) Taki wypiek może uratować nie jedną imprezę - coś o tym wiem :) Pozdrawiam serdecznie !

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo dziękuję i nie pozostaje mi nic innego, jak się pod tym podpisać. Pozdrawiam! ;)

      Usuń
  4. Czy można to ciasto robić z roztopionego masła? Czy musi być w temperaturze pokojowej

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Musi być w temperaturze pokojowej. Inaczej zarówno krem, jak i ciasto się zwarzą.

      Usuń
  5. Czy można użyć roztopionego masła czy musi być w temperaturze pokojowej?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Musi być w temperaturze pokojowej. Inaczej zarówno krem, jak i ciasto się zwarzą.

      Usuń