SKŁADNIKI
Kruche ciasto:
- 180 g mąki pszennej
- 110 g zimnego masła
- 1 żółtko
- ½ łyżeczki soli morskiej
- 1 łyżka zimnej wody lub mleka
Nadzienie:
- 3 jajka + 1 białko
- 200 ml crème fraîche lub śmietany 30%
- 200 g koziego sera w roladzie
- 6-8 fig
- 1 łyżka miodu
- garść świeżego tymianku
- sól, pieprz
PRZYGOTOWANIE
Kruche ciasto
- Do miski wsyp mąkę oraz sól, dodaj posiekane masło i wbij żółtko. Szybkim ruchem zagnieć ciasto, dolewając w trakcie odrobinę wody lub mleka. Z ciasta uformuj kulę i wstaw do lodówki na 30 minut.
- Następnie rozwałkuj cienko na podsypanym mąką blacie i przełóż je na posmarowaną masłem i podsypaną mąkę formę na tartę. Górę formy pokryj papierem do pieczenia i obciąż suchą fasolą lub grochem i wstaw do piekarnika nagrzanego do 180°C. Piecz przez 20 minut.
- Następnie ściągnij obciążenie i papier do pieczenia i piecz kolejne 10 minut. Odstaw do delikatnego przestudzenia i przygotuj nadzienie.
Nadzienie
- Jajka roztrzep trzepaczką ze śmietaną i przypraw solą oraz pieprzem do smaku. Figi poprzekrawaj na połówki, odkrój ogonki i delikatnie spody tak, aby trzymały się nieruchomo. Posmaruj je z wierzchu miodem i ułóż na spodzie.
- Następnie wylej jajeczną masę. Na wierzch pokrusz kozi ser i posyp świeżym tymiankiem. Tartę wstaw do piekarnika i piecz przez kolejne 40 minut, aż masa na środku się zetnie. Po upieczeniu quiche dobrze delikatnie przestudzić — łatwiej się wtedy kroi.
*Inspiracja: Kwestia Smaku.
6 komentarzy
figi + kozi ser – uwielbiam to połączenie!
Prawda, że jest świetne? 🙂
Figi – moja miłość! 😀 Muszę wypróbować je koniecznie w tej wytrawnej wersji 🙂
W wytrawnych wersjach sprawdzają się najlepiej 🙂
ja uwielbiam figi z ostrym serem i owiniete boczkiem lub szynka parmenska niebo w gębie
Brzmi to tak dobrze, że chyba zaraz polecę do sklepu, żeby je zrobić 😀