2,5K
Po ostatnim śniadaniu w Egg Cafe z magazynem USTA i Kotliną Natury wyszedłem bardzo zainspirowany. Jajeczna uczta totalnie mnie oczarowała i wpadłem na pewien pomysł: otóż w każdym moim śniadaniu jajka odgrywają główną rolę. Typowy poranek zaczynam od 3 jaj przygotowanych zwykle w nieco inny sposób oraz kubka kawy. Jajko to produkt, który najbardziej mnie inspiruje i daje niesamowitą ilość możliwości; wręcz nieskończoną. Plus jego niezaprzeczalne kwestie odżywcze, czynią z niego jeden z najlepszych składników codziennej diety. Dlatego też postanowiłem podzielić się z Wami moimi przepisami w nowym cyklu z jajem w roli głównej! Dzisiaj na tapetę lecą tosty francuskie z chałki. Pachnące masłem i cynamonem, puchate i podane z owocem kaki skąpanym w syropie klonowy. Na deszczowy niedzielny poranek będą jak znalazł! 🙂
SKŁADNIKI
- 3-4 kromki czerstwej chałki
- 1 kaki
- 1 jajko
- 50 ml mleka
- ¼ łyżeczki cynamonu
- szczypta sol
- 2-3 łyżeczki masła
- 2 łyżki syropu klonowego + do podania
PRZYGOTOWANIE
- Jajko rozbełtaj widelcem z mlekiem, cynamonem i solą. Na patelni rozgrzej masło. Chałkę namocz w jajecznym płynie z obu stron i smaż na złoto.
- Kaki obierz i pokrój na plastry. Na patelnię połóż łyżeczkę masła, wlej 2 łyżki syropu klonowego i czekaj, aż zacznie się pienić. Wrzuć plastry kaki i smaż po minucie z każdej strony. Podawaj na gotowych tostach wraz z syropem klonowym.
Zrobiłeś/zrobiłaś ten przepis?
Pochwal się efektami i otaguj mnie na Instagramie: @food_square
2 komentarze
pyszne i pożywne śniadanie, a do tego pięknie podane 🙂
Cieszę się niezmiernie. Dziękuję! 🙂