Tosty francuskie z chałki ze smażonym kaki

niedziela, 29 października 2017

Po ostatnim śniadaniu w Egg Cafe z magazynem USTA i Kotliną Natury wyszedłem bardzo zainspirowany. Jajeczna uczta totalnie mnie oczarowała i wpadłem na pewien pomysł: otóż w każdym moim śniadaniu jajka odgrywają główną rolę. Typowy poranek zaczynam od 3 jaj przygotowanych zwykle w nieco inny sposób oraz kubka kawy. Jajko to produkt, który najbardziej mnie inspiruje i daje niesamowitą ilość możliwości; wręcz nieskończoną. Plus jego niezaprzeczalne kwestie odżywcze, czynią z niego jeden z najlepszych składników codziennej diety. Dlatego też postanowiłem podzielić się z Wami moimi przepisami w nowym cyklu z jajem w roli głównej! Dzisiaj na tapetę lecą tosty francuskie z chałki. Pachnące masłem i cynamonem, puchate i podane z owocem kaki skąpanym w syropie klonowy. Na deszczowy niedzielny poranek będą jak znalazł! :)


*

SKŁADNIKI

dla 1-2 osób

  • 3-4 kromki czerstwej chałki
  • 1 kaki
  • 1 jajko
  • 50 ml mleka
  • ¼ łyżeczki cynamonu
  • szczypta sol
  • 2-3 łyżeczki masła
  • 2 łyżki syropu klonowego + do podania

*

PRZYGOTOWANIE

Jajko rozbełtaj widelcem z mlekiem, cynamonem i solą. Na patelni rozgrzej masło. Chałkę namocz w jajecznym płynie z obu stron i smaż na złoto. Kaki obierz i pokrój na plastry. Na patelnię połóż łyżeczkę masła, wlej 2 łyżki syropu klonowego i czekaj, aż zacznie się pienić. Wrzuć plastry kaki i smaż po minucie z każdej strony. Podawaj na gotowych tostach wraz z syropem klonowym.

*



Zainteresował Ciebie ten wpis? Zobacz również:

2 komentarze

  1. pyszne i pożywne śniadanie, a do tego pięknie podane :)

    OdpowiedzUsuń