Kaczka pieczona z jabłkami

piątek, 10 listopada 2017

Kaczka pieczona w całości z jabłkami to klasyk, który nie może się znudzić. Ładnie przypieczone mięso z chrupiącą skórką i soczystym wnętrzem to coś, za co mogę się dać pokroić. ;) W moim domu taką kaczkę nadziewaną jabłkami i pachnącą majerankiem zwykle piecze się na Święta i specjalne okazje i tak sobie pomyślałem, że na jutro będzie w sam raz. Wprawdzie na Św. Marcina piecze się gęsinę, jak głosi tradycja, ale kaczka będzie również świetnym wyborem. Podajmy ją potem z ziemniakami lub śląskimi kluseczkami i zasmażaną kapustą. Będzie pysznie i odświętnie!


*

SKŁADNIKI

dla 4 osób


  • 1 kaczka (ok. 2 kg)
  • 6 jabłek
  • 2 łyżki
  • 4 ząbki czosnku
  • 1 łyżka klarowanego masła
  • sól, pieprz


*

PRZYGOTOWANIE

Kaczkę umyj, oczyść i osusz. Roztop klarowane masło i połącz je z otartymi ząbkami czosnku, majerankiem, solą i pieprzem. Natrzyj nimi kaczkę, umieszczając część przypraw do środka i pod skórkę. Tak przygotowaną kaczkę zostaw na kilka godzin lub całą noc w lodówce.

Jabłka oczyść z gniazd nasiennych i pokrój na ósemki. Część z nich umieść w środku kaczki, a następnie zabezpiecz kaczkę wykałaczkami, aby jabłka nie wypadły. Mięso przełóż do rondla lub żaroodpornego naczynia grzbietem do góry i wstaw do piekarnika nagrzanego do 220°C. Piecz przez pół godziny, aż znaczna część tłuszczu się wytopi. Następnie zmniejsz temperaturę do 180°C i piecz kolejne 2 godziny, podlewając wierzch kaczki od czasu do czasu wytopionym tłuszczem. Godzinę przed końcem włóż pozostałe jabłka. Kaczkę podawaj na stół w całości. Najlepiej smakuje z ziemniakami lub kluskami.

*

Zainteresował Ciebie ten wpis? Zobacz również:

6 komentarze

  1. Muszę koniecznie zrobić, czy kaczkę piec pod pokrywką czy w otwartym naczyniu.
    Madalena

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja piekę w otwartym i często podlewam wytopionym tłuszczem, ale jeżeli nie chcesz podchodzić często do piekarnika, to po zmniejszeniu temperatury możesz spokojnie przykryć rondel.

      Usuń
  2. Zapach przypieczonej skórki na pewno unosi się w całym mieszkaniu! Pozdrawiamy serdecznie -DaPietro

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. To prawda! Aż wszyscy momentalnie robią się głodni ;)

      Usuń
  3. Klasyk! Na sam widok aż ślinka cieknie ;)

    OdpowiedzUsuń