Muffiny jajeczne z wędzonym pstrągiem i pomidorami

niedziela, 5 listopada 2017

Kiedy znudzą się jajecznice i omlety, z jajek można wyczarować naprawdę wiele innych fantastycznych rzeczy. Świetnym pomysłem na śniadanie są na przykład jajeczne muffiny, których przygotowanie zajmie góra 5 minut. Później wystarczy tylko poczekać, aż się upieką. Przy takich muffinach stosuję zasadę „co się nawinie”, to znaczy biorę to, co akurat mam pod ręką, mieszam z jajkami, wkładam do piekarnika i voilà. Tym razem znalazłem trochę wędzonego pstrąga, pomidory oraz szczypiorek i stwierdziłem, że to na tyle smaczny pomysł na śniadanie, że się z Wami nim podzielę.


*

SKŁADNIKI

na 6 muffinów


  • 4 duże jajka
  • 100 g wędzonego pstrąga
  • 1 pomidor
  • 2 łyżki posiekanego szczypiorku
  • masło do posmarowania formy
  • kiełki, np. rzodkiewki do podania
  • sól, pieprz

*

PRZYGOTOWANIE


Jajka roztrzep trzepaczką. Pomidora pokrój w kostkę, pstrąga porwij na kawałki. Dodaj do jajek wraz ze szczypiorkiem. Przypraw solą i pieprzem. Formę na muffinki posmaruj masłem. Wlej jajeczną masę i wstaw do piekarnika nagrzanego do 180°C. Piecz około 20-25 minut, aż jajka się zetną. Gotowe muffinki wyjmij, odwracając formę do góry nogami i delikatnie poklepując. Podawaj z ulubionymi kiełkami lub szczypiorkiem.

*



Zainteresował Ciebie ten wpis? Zobacz również:

4 komentarze

  1. smakowity pomysł. Do tej pory muffiny jajeczne robiłam ze szpinakiem i pomidorami, ale z wędzoną rybą chętnie spróbuję :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Też takie robię. Jeszcze dodaję zwykle fetę lub parmezan. :) Polecam również z wędzonym łososiem. Też są boskie. :D

      Usuń