2,1K
Kiedy znudzą się jajecznice i omlety, z jajek można wyczarować naprawdę wiele innych fantastycznych rzeczy. Świetnym pomysłem na śniadanie są na przykład jajeczne muffiny, których przygotowanie zajmie góra 5 minut. Później wystarczy tylko poczekać, aż się upieką. Przy takich muffinach stosuję zasadę „co się nawinie”, to znaczy biorę to, co akurat mam pod ręką, mieszam z jajkami, wkładam do piekarnika i voilà. Tym razem znalazłem trochę wędzonego pstrąga, pomidory oraz szczypiorek i stwierdziłem, że to na tyle smaczny pomysł na śniadanie, że się z Wami nim podzielę.
SKŁADNIKI
- 4 duże jajka
- 100 g wędzonego pstrąga
- 1 pomidor
- 2 łyżki posiekanego szczypiorku
- masło do posmarowania formy
- kiełki, np. rzodkiewki do podania
- sól, pieprz
PRZYGOTOWANIE
- Jajka roztrzep trzepaczką. Pomidora pokrój w kostkę, pstrąga porwij na kawałki. Dodaj do jajek wraz ze szczypiorkiem. Przypraw solą i pieprzem.
- Formę na muffinki posmaruj masłem. Wlej jajeczną masę i wstaw do piekarnika nagrzanego do 180°C. Piecz około 20-25 minut, aż jajka się zetną.
- Gotowe muffinki wyjmij, odwracając formę do góry nogami i delikatnie poklepując. Podawaj z ulubionymi kiełkami lub szczypiorkiem.
Zrobiłeś/zrobiłaś ten przepis?
Pochwal się efektami i otaguj mnie na Instagramie: @food_square
4 komentarze
smakowity pomysł. Do tej pory muffiny jajeczne robiłam ze szpinakiem i pomidorami, ale z wędzoną rybą chętnie spróbuję 🙂
Też takie robię. Jeszcze dodaję zwykle fetę lub parmezan. 🙂 Polecam również z wędzonym łososiem. Też są boskie. 😀
Pyszotki, mniam 🙂
Cieszę się 😉