Placki z białej kaszy gryczanej z bekonem, jajkiem sadzonym i syropem klonowym

niedziela, 26 listopada 2017

Te placki z białej kaszy gryczanej to moje ostatnie odkrycie. Są niezwykle proste w przygotowaniu: wystarczy wymieszać ugotowaną kaszę gryczaną z jajkiem i usmażyć na patelni lub upiec w piekarniku. Ale przede wszystkim są mega dobre! Placki z kaszy gryczanej można podać z różnymi dodatkami: wszelkie warzywa, kiełki, pieczarki będą jak znalazł. Jednak szisiaj zapraszam Was na wersję śniadaniową z sadzonym jajkie, bekonem i syropem klonowym. To jest sztos!


*

SKŁADNIKI

na ok. 8 placków (2 porcje)

Placki z kaszy gryczanej:
  • ½ szklanki białej kaszy gryczanej
  • 1 jajko
  • szczypta soli
  • olej kokosowy lub masło klarowane
Dodatki:
  • kilka plastrów usmażonego bekonu
  • jajka sadzone
  • syrop klonowy


*

PRZYGOTOWANIE


Kaszę gryczaną opłucz i ugotuj do miękkości w osolonym wrzątku w proporcji 1:2. Następnie odstaw do wystudzenia lub przepłucz zimną wodą. Wbij do niej jajko i wymieszaj. Na patelni rozgrzej olej kokosowy lub masło klarowane i łyżką nałóż cienkie placki. Smaż na złoto z obu stron

Podawaj z usmażonym chrupiącym bekonem i jajkami sadzonymi. Jeśli lubisz, skrop całość syropem klonowym.

*



Zainteresował Ciebie ten wpis? Zobacz również:

8 komentarze

  1. Szczerze mówiąc nawet nie wpadłbym na przyrządzenie placków z kaszy gryczanej, a prezentują się one fenomenalnie! Zapisuję do wypróbowania! :D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja kombinowałem z różnymi bezglutenowymi plackami i te właśnie wyjątkowo przypadły mi do gustu. Takie proste i takie dobre! :D

      Usuń
  2. Wygląda rewelacyjnie. Jak możesz daj znać jakiego oleju kokosowego używasz. Staram się zebrać jak najwięcej informacji na ten temat. Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Prawdę mówiąc korzystam z olejów bardzo różnych producentów, ale zawsze staram się, żeby był wysokiej jakości. I o ile do smażenia częściej wykorzystuję rafinowany, to do wykorzystania na zimno jest to zawsze nierafinowana wersja. ;)

      Usuń
  3. To taka lepsza wersja kaszy gryczanej z jajkiem sadzonym ;D mniam!

    OdpowiedzUsuń
  4. Tak powinno wyglądać śniadanie :) Ten syrop do bekonu mnie zaciekawił...

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Syrop klonowy i bekon to duet doskonały. <3 Polecam!

      Usuń