Sernik z ricotty z bekonem karmelizowanym w whisky i syropie klonowym

czwartek, 2 listopada 2017

To sernik dla prawdziwych twardzieli, którzy ze słodyczy najbardziej lubią boczek, ale też od czasu do czasu nie wzgardzą dobrym ciastem pod warunkiem, że będzie można pokroić je siekierą. A tak na serio to kawał odjazdowego męskiego ciacha, chociaż znam również panie, które piszczą na jego widok (serio!). A więc co my tu mamy? Po pierwsze kapitalny słodko-słony kruchy spód na bazie masła orzechowego (bezglutenowy by the way). Po drugie obłędny sernik na bazie ricotty, słodzony cukrem kokosowym, który nadaje mu fantastycznego karmelowego smaku. W dodatku tak puszysty, że aż kolana się uginają. A po trzecie kosmiczny karmelizowany w whisky i syropie klonowym boczek. Reksio by szarpał!


*

SKŁADNIKI

na foremkę o średnicy 20 cm

Sernik:
  • 800 g sera ricotta
  • 6  łyżek cukru kokosowego
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
  • 3 jajka + 1 białko
  • 3 łyżki mąki ziemniaczanej

Karmelizowany bekon:
  • 150 g surowego boczku w plastrach
  • 40 ml whisky
  • 40 ml syropu klonowego

Orzechowy spód:
  • 130 g mąki ryżowej
  • 20 g mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżka cukru kokosowego
  • ½ łyżeczki soli morskiej
  • 120 g masła orzechowego 100%
  • 20 g masła
  • 1 żółtko
  • 30 ml mleka






*

PRZYGOTOWANIE


Orzechowy spód

Suche składniki wymieszaj ze sobą. Następnie dodaj masło orzechowe oraz tradycyjne, wbij żółtko i wlej mleko. Zagnieć ciasto i uformuj w kulę. Kolejno wstaw na 30 minut do lodówki. Foremkę pokryj od spodu papierem do pieczenia. Ciasto rozwałkuj i wyłóż nim spód formy. Ponakłuwaj widelcem. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 180°C i piecz przez 20-25 minut. Spód odstaw do całkowitego wystudzenia.

Sernik

Ser riccota przełóż do malaksera, wbij jajka, dodaj cukier kokosowy, ekstrakt waniliowy i wsyp mąkę ziemniaczaną. Zmiksuj, aż otrzymasz gładką masę. Gotową masę serową przełóż do formy z podpieczonym spodem i wstaw do piekarnika nagrzanego do 180°C. Piecz przez godzinę, a następnie zmniejsz temperaturę do 160°C i piecz ok. kolejne 30 minut do suchego patyczka. Gotowy sernik wystudź całkowicie w piekarniku z uchylonymi drzwiami.

Karmelizowany bekon

(najlepiej przygotować w momencie podania — wtedy będzie chrupiący)

Połącz whisky z syropem klonowym. Przelej do naczynia i włóż pokrojone na mniejsze kawałki plastry boczku. Odstaw na godzinę. Następnie smaż z obu stron na mocno rozgrzanej patelni, aż stanie się chrupiący. Odsącz z nadmiaru tłuszczu na papierowym ręczniku. Na sam koniec polej dodatkową porcją syropu klonowego i ułóż na gotowym serniku.

*



Zainteresował Ciebie ten wpis? Zobacz również:

10 komentarze

  1. Ciekawy przepis! Spotkałam się już z takimi kulinarnymi innowacjami jak lody z boczkiem, więc sądzę, że sernik z boczkiem też by mi smakował

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. O kurcze! Lody z boczkiem! To musi być coś! Będę musiał zrobić, bo inaczej będą mi się śniły po nocach. :D

      Usuń
  2. cudowny sernik! Niespotykany, wspaniały:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Uwielbiam takie połączenia. Klasa!

    OdpowiedzUsuń
  4. Jeszcze takiego ciekawego połączenia nie próbowałyśmy :P

    OdpowiedzUsuń
  5. czekam na nowy sprzęt do kuchni i meble i to będzie pierwsze ciasto, które zrobię! <3

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ale ekstra! Cieszę się, że mój przepis ochrzci Twój piekarnik! Czekam na efekty! :D

      Usuń