Drożdżowe ślimaczki z powidłami śliwkowymi do odrywania

poniedziałek, 11 grudnia 2017

Mięciutkie drożdżowe bułeczki ze śliwkowymi powidłami do odrywania wprost ze słodkiej choinki udekorowanej lukrem, orzechami pekan i suszoną żurawiną. Czy to nie brzmi jak idealny pomysł na Święta? Ja myślę, że tak! Takie drożdżówki możecie zrobić nie tylko z powidłami, ale także z masą z niebieskiego lub białego maku. Uważam, że będzie to mega opcja na Boże Narodzenie, zwłaszcza dla tych, co lubią tradycyjne przepisy, ale nie przepadają za nudą na stole. ;)


*

SKŁADNIKI

na 16 drożdżówek

Ciasto drożdżowe:
  • 600 g mąki pszennej
  • 75 g cukru
  • 20 g świeżych drożdży (lub 10 g suszonych)
  • 2 całe jajka
  • 100 g rozpuszczonego masła
  • skórka otarta z 2 pomarańczy
  • 300 ml ciepłego mleka



Dodatkowo:
  • 300 g powideł śliwkowych
  • garść suszonej żurawiny
  • garść orzechów pekan lub włoskich 

Lukier:
  • ½ szklanki cukru pudru
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 1-2 łyżki wrzątku

*

PRZYGOTOWANIE

Zaczyn

Drożdże rozpuść w letnim mleku, dodaj łyżkę cukru i 3 łyżki mąki, którą należy w nim dokładnie rozprowadzić. Odstawiaw na 10-15 minut, aż drożdże się wzburzą.


Ciasto

Do dużej misy wsyp pozostałą mąkę oraz cukier. Wbij jajka, wrzuć otartą skórkę z pomarańczy i wlej zaczyn oraz rozpuszczone i schłodzone do temperatury pokojowej masło. Ciasto wyrabiaj ręcznie lub za pomocą robota z hakami do ciasta drożdżowego. Czas wyrabiania powinien wynosić około 10 minut. Gotowe ciasto powinno być miękkie i bardzo elastyczne. W razie potrzeby dosyp więcej mąki lub dolej więcej mleka. Odstaw do misy wysmarowanej olejem i przykrytej ściereczką na 1,5 h do wyrośnięcia.


Formowanie i pieczenie

Po tym czasie ciasto wyjmij, zagnieć ponownie, a następnie rozwałkuj na prostokąt o wymiarach dużej formy na ciasto.

Posmaruj całość powidłami, pozostawiając czyste boki. Zawiń do środka jak roladę i pokrój na plastry o grubości ok. 1,5 cm. Potrzebujesz 16 kawałków. Gotowe ślimaczki ułóż na blasze pokrytej papierem do pieczenia, formując kształt choinki (w pierwszej linii ułóż 5 sztuk, a w każdej następnej o 1 mniej). Odstaw na 30 minut do ponownego wyrośnięcia. Następnie piecz ok. 25-30 minut w piekarniku nagrzanym do 180ºC.


Lukier

Z cukru pudru, soku z cytryny i wrzątku przygotuj lukier. Wylej go następnie na upieczoną choinkę, nadając wzór łańcuszka. Ozdób żurawiną i orzechami.


*


Zainteresował Ciebie ten wpis? Zobacz również:

8 komentarze

  1. Robi wrażenie,nie może być inaczej:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Idealny przepis na ciasto! Dlugo szukałam! Dzis wyprobowalam i wyszły przepyszne!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Mega! Bardzo się cieszę. 😊 Zazwyczaj piekąc drożdżowe ciasta korzystam właśnie z tych proporcji. Wychodzą wtedy najlepsze wypieki. 😉

      Usuń
    2. Musze jesz czy e wyprobowac Twoj przepis na chalke ;)

      Usuń
    3. Polecam ;) Sam też muszę ją znów zrobić, bo już dawno jej nie piekłem. ;)

      Usuń