SKŁADNIKI
Ciasto drożdżowe:
- 600 g mąki pszennej
- 75 g cukru
- 20 g świeżych drożdży (lub 10 g suszonych)
- 2 całe jajka
- 100 g rozpuszczonego masła
- skórka otarta z 2 pomarańczy
- 300 ml ciepłego mleka
Dodatkowo:
- 300 g powideł śliwkowych
- garść suszonej żurawiny
- garść orzechów pekan lub włoskich
- ½ szklanki cukru pudru
- 1 łyżka soku z cytryny
- 1-2 łyżki wrzątku
PRZYGOTOWANIE
Zaczyn
- Drożdże rozpuść w letnim mleku, dodaj łyżkę cukru i 3 łyżki mąki, którą należy w nim dokładnie rozprowadzić. Odstawiaw na 10-15 minut, aż drożdże się wzburzą.
Ciasto
- Do dużej misy wsyp pozostałą mąkę oraz cukier. Wbij jajka, wrzuć otartą skórkę z pomarańczy i wlej zaczyn oraz rozpuszczone i schłodzone do temperatury pokojowej masło.
- Ciasto wyrabiaj ręcznie lub za pomocą robota z hakami do ciasta drożdżowego. Czas wyrabiania powinien wynosić około 10 minut. Gotowe ciasto powinno być miękkie i bardzo elastyczne. W razie potrzeby dosyp więcej mąki lub dolej więcej mleka.
- Odstaw do misy wysmarowanej olejem i przykrytej ściereczką na 1,5 h do wyrośnięcia.
Formowanie i pieczenie
- Po tym czasie ciasto wyjmij, zagnieć ponownie, a następnie rozwałkuj na prostokąt o wymiarach dużej formy na ciasto.
- Posmaruj całość powidłami, pozostawiając czyste boki. Zawiń do środka jak roladę i pokrój na plastry o grubości ok. 1,5 cm. Potrzebujesz 16 kawałków. Gotowe ślimaczki ułóż na blasze pokrytej papierem do pieczenia, formując kształt choinki (w pierwszej linii ułóż 5 sztuk, a w każdej następnej o 1 mniej).
- Odstaw na 30 minut do ponownego wyrośnięcia. Następnie piecz ok. 25-30 minut w piekarniku nagrzanym do 180ºC.
Lukier
- Z cukru pudru, soku z cytryny i wrzątku przygotuj lukier. Wylej go następnie na upieczoną choinkę, nadając wzór łańcuszka. Ozdób żurawiną i orzechami.
8 komentarzy
Słodka i kusząca choinka 😀
Cieszę się ?
Robi wrażenie,nie może być inaczej:)
Och, jak miło! ?
Idealny przepis na ciasto! Dlugo szukałam! Dzis wyprobowalam i wyszły przepyszne!
Mega! Bardzo się cieszę. ? Zazwyczaj piekąc drożdżowe ciasta korzystam właśnie z tych proporcji. Wychodzą wtedy najlepsze wypieki. ?
Musze jesz czy e wyprobowac Twoj przepis na chalke 😉
Polecam 😉 Sam też muszę ją znów zrobić, bo już dawno jej nie piekłem. 😉