Pieczarki faszerowane ryżem, pomidorami suszonymi i oliwkami

środa, 27 grudnia 2017

Faszerowane pieczarki to prosta i niewymagająca wiele pracy przekąska imprezowa, a za sprawą farszu z brązowego ryżu, zielonych oliwek i suszonych pomidorów nieprawdopodobnie pyszna! Jeszcze ta chrupiąca warstwa z serem cheddar, mmm... Przepis przygotowałem dla Was z myślą o Sylwestrze, ale śmiało możecie go wykorzystać na domówkę, czy jako finger-food na imprezę. Zapewniam, że każdy będzie miło zaskoczony. :)


*

SKŁADNIKI

na 10 faszerowanych pieczarek


  • 10 pieczarek o dużych kapeluszach
  • 200 g brązowego ryżu
  • 100 g suszonych pomidorów w oleju
  • 100 g zielonych oliwek
  • 2 łyżki oleju z zalewy z suszonych pomidorów
  • mały pęczek natki pietruszki
  • szczypta płatków chili
  • garść kiełków, np. fasoli mung
  • 100 g sera cheddar
  • świezy rozmaryn do dekoracji
  • 1 łyżka klarowanego masła
  • sól, pieprz

*

PRZYGOTOWANIE


Ryż ugotuj do miękkości w lekko osolony wrzątku. Następnie wypłucz odcedź i ostudź. Pomidory suszone, oliwki oraz część natki pietruszki drobno posiekaj. Połącz z ryżem. Dodaj płatki chili i całość przypraw solą oraz pieprzem do smaku.

Od kapeluszy odłam nóżki, a pieczarki obierz. Napełni je farszem. Żaroodporne naczynie posmaruj masłem i ułóż w nim pieczarki. Pieczarki posyp otartym serem cheddar i wstaw do piekarnika nagrzanego do 200°C. Piecz około 20-25 minut, aż ser stanie się złoty. Gotowe pieczarki posyp pozostałą natką pietruszki, kiełkami fasoli mung oraz udekoruj świeżym rozmarynem.

*


Zainteresował Ciebie ten wpis? Zobacz również:

0 komentarze