Uszka z farszem grzybowym do wigilijnego barszczu

piątek, 22 grudnia 2017

Jak co roku, na kilka dni przed Wigilią babcia wyjmuje skrzętnie schowany słoik z grzybami, zebranymi podczas jesiennych zbiorów. Gotuje je, sieka drobno i łączy z podsmażoną cebulką. Ja w tym czasie wykazuję się siłą i zagniatam ciasto. Potem zaparzamy herbatę, wyjmujemy stolnicę, posypujemy ją mąką i zabieramy się do lepienia. W tle lecą kolędy z programu pierwszego radia, które pomagają poczuć świąteczny nastrój i wlepić go trochę między uszy. W międzyczasie urządzamy konkurs, kto ulepi więcej i które będą ładniejsze. Od kilku lat ja go zwykle wygrywam, chociaż jeszcze niedawno babcia potrafiła lepić z automatyczną precyzją kilka uszu na minutę. Potem ja gotuję je powoli, wyławiając z każdej partii po jednym uszku, niby to na próbę. Później pierożki przechodzą selekcję: te najładniejsze zostają na święta, a kilka pokracznych wrzucam do kubka i zalewam barszczem instant, od którego zimą jestem uzależniony (#małegrzechyblogerakulinarnego). Test smaku zaliczony pozytywnie. Uszka czekają na swoją kolej na święta, a ja czekam z wytęsknieniem na Wigilię, aby znów się do nich dobrać. Wspólne lepienie uszu to nasza tradycja. A Wy, lepicie sami uszka do wigilijnego barszczu?


*

SKŁADNIKI

na 6 porcji (ok. 50 uszek)


Ciasto na uszka:
  • 300 g mąki pszennej
  • 150 ml wrzątku
  • 1 łyżka oleju lub miękkiego masła
  • ½ łyżeczki soli
Farsz grzybowy:
  • 50 g suszonych grzybów, np. borowików
  • 1 cebula
  • 1 łyżka klarowanego masła lub olej
  • sól, pieprz
*

PRZYGOTOWANIE


Ciasto na uszka

Mąkę wymieszaj w misce wraz z solą. Następnie zacznij dolewać powoli wrzątek, energicznie mieszając ciasto za pomocą łyżki. Gdy cała mąka się zbryli, wlej olej lub dodaj masło i zacznij wyrabiać ciasto. Po kilku minutach powinno być miękkie i elastyczne. Uformuj z niego kulę i posmaruj niewielką ilością oleju. Przykryj ściereczką i odstaw na 30 minut.

Farsz grzybowy

Grzyby zalej wodą do przykrycia, ok. 1 szklanka i gotuj na małym ogniu przez 30-45 minut, aż staną się miękkie. Następnie odcedź i zostaw do przestudzenia. Wywar możesz zostawić np. do barszczu. Kolejno grzyby bardzo drobno posiekaj. Cebulę pokrój w niewielką kostkę i usmaż na rozgrzanym klarowanym maśle na złoto. Połącz z grzybami i przypraw solą oraz pieprzem do smaku.

Lepienie uszek

Ciasto podziel na 4 części. Pierwszą cienko rozwałkuj na podsypanym mąką blacie i pokrój na równe kwadraty o boku długości ok. 3 cm. Na środek każdego kwadratu nałóż ½ łyżeczki farszu. Ciasto złóż na pół, formując trójkąt i zlepiając boki. Następnie połącz ze sobą dwa przeciwległe wierzchołki i lekko odegnij środkowy wierzchołek, nadając uszom kształt. Ulep w analogiczny sposób pozostałe uszka.

Uszka gotuj partiami w lekko osolonym wrzątku. Następnie od razu po ugotowaniu wystudź w zimnej wodzie i odstaw na talerze do osuszenia. Gotowe uszka przechowuj w pudełkach do kilku dni. Możesz je dodatkowo posmarować olejem, aby się nie skleiły. Podawaj z barszczem.

*


Zainteresował Ciebie ten wpis? Zobacz również:

2 komentarze