Churros
czwartek, 25 stycznia 2018

*
SKŁADNIKI
na kopiec churros (ok. 30 sztuk)
- 250 ml wody
- 50 g masła
- 2 łyżki cukru
- szczypta soli
- 160 g mąki pszennej
- 3 jajka
- olej do smażenia
- drobny cukier do oprószenia (opcjonalnie)
- cynamon do oprószenia (opcjonalnie)
*
PRZYGOTOWANIE
Wodę zagotuj wraz z masłem, cukrem i solą. Gdy składniki się rozpuszczą, a woda zacznie wrzeć, garnek zdejmij z ognia i wsyp mąkę. Zacznij energicznie mieszać drewnianą łyżką, aż masa zacznie odchodzić ładnie od brzegów naczynia. Następnie odstaw do całkowitego wystudzenia.
Do wystudzonej masy zacznij wbijać jajka, jedno po drugim, miksując na wolnych obrotach miksera. Gotowe ciasto przełóż do rękawa cukierniczego z tylką w formie gwiazdki.
Do garnka o szerokim dnie wlej olej i rozgrzej go do ok. 180ºC. Wyciśnij pierwszą porcję ciasta. Możesz to zrobić na dwa sposoby: wyciskać churros długie na 10-12 cm lub formować duża spiralę na całą wielkość garnka (tak to się robi w Hiszpanii), którego kroimy potem na mniejsze kawałki. Churros smaż przez około 2 minuty z każdej strony i odsącz na papierowym ręczniku. Podawaj z gorącą czekoladą (np. z tego przepisu) lub dulche de leche (kajmakiem). Churros możesz obsypać również drobnym cukrem wymieszanym z cynamonem albo zanurzyć w czekoladowej polewie.
*





8 komentarze
Widziałyśmy już te słodkości nieraz ale jeszcze nigdy ich nie jadłyśmy ;)
OdpowiedzUsuńTo musicie koniecznie spróbować! Warto zgrzeszyć. Chociaż raz ;)
Usuńco roku planuje, że je zrobię i co roku mi to ucieka :(
OdpowiedzUsuńboskość! :)
W takim razie myślę, że czas najwyższy wziąć sprawy w swoje ręce i je w końcu upiec 😁
UsuńO mamo, jaki grzech! Idealne na tłusty czwartek :)
OdpowiedzUsuńW końcu jak grzeszyć, to na całego 😁
Usuńwłasnie idę je zrobić :) :)
OdpowiedzUsuńMega ❤️ To udanego wypieku życzę 😁
Usuń