Churros

czwartek, 25 stycznia 2018

Churros con chocolate to hiszpański klasyk. Ten tłuściutki wypiek przygotowywany z ciasta parzonego smażonego na głębokim oleju to prawdziwa rozpusta. Chrupiące z zewnątrz i mięciutkie w środku, stają się jeszcze lepsze po zanurzeniu ich w gorącej czekoladzieNajlepsze churros można znaleźć w słynnej madryckiej churrería (kawiarni sprzedającej churros) Chocolatería San Ginés, o której możecie przeczytać tutaj. Ale jeśli do stolicy Hiszpanii Wam daleko i chcecie się poczuć como madrileño albo naszła Was ochota na karnawałową rozpustę, to koniecznie musicie je upiec w domu. Churros popularne są również w Ameryce Łacińskiej, gdzie często przygotowuje się je na słono lub podaje z dulche de leche (kajmakiem). Xurros, bo tak na nie mówią w Katalonii i Walencji, czy andaluzyjski odpowiednik  calentitos to obowiązkowy element wszelkich festiwali. Do dzisiaj pamiętam walenckie Fallas i wszechobecne budki, z których unosiły się opary tłuszczu, nie pozwalając przejść obojętnie (do dzisiaj winię je za moje kilka kilo do przodu po powrocie z Hiszpanii). Istnieje również odmiana churros — porras, które robi się z nieco rzadszego ciasta z dodatkiem sody i wyciska nieco grubiej. Jednak mi ta forma mniej odpowiada, ponieważ ciasto chłonie wtedy znacznie więcej tłuszczu.



*

SKŁADNIKI

na kopiec churros (ok. 30 sztuk)


  • 250 ml wody
  • 50 g masła
  • 2 łyżki cukru
  • szczypta soli
  • 160 g mąki pszennej
  • 3 jajka
  • olej do smażenia
  • drobny cukier do oprószenia (opcjonalnie)
  • cynamon do oprószenia (opcjonalnie)

*

PRZYGOTOWANIE


Wodę zagotuj wraz z masłem, cukrem i solą. Gdy składniki się rozpuszczą, a woda zacznie wrzeć, garnek zdejmij z ognia i wsyp mąkę. Zacznij energicznie mieszać drewnianą łyżką, aż masa zacznie odchodzić ładnie od brzegów naczynia. Następnie odstaw do całkowitego wystudzenia.

Do wystudzonej masy zacznij wbijać jajka, jedno po drugim, miksując na wolnych obrotach miksera. Gotowe ciasto przełóż do rękawa cukierniczego z tylką w formie gwiazdki.

Do garnka o szerokim dnie wlej olej i rozgrzej go do ok. 180ºC. Wyciśnij pierwszą porcję ciasta. Możesz to zrobić na dwa sposoby: wyciskać churros długie na 10-12 cm lub formować duża spiralę na całą wielkość garnka (tak to się robi w Hiszpanii), którego kroimy potem na mniejsze kawałki. Churros smaż przez około 2 minuty z każdej strony i odsącz na papierowym ręczniku. Podawaj z gorącą czekoladą (np. z tego przepisu) lub dulche de leche (kajmakiem). Churros możesz obsypać również drobnym cukrem wymieszanym z cynamonem albo zanurzyć w czekoladowej polewie.

*




Zainteresował Ciebie ten wpis? Zobacz również:

8 komentarze

  1. Widziałyśmy już te słodkości nieraz ale jeszcze nigdy ich nie jadłyśmy ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. To musicie koniecznie spróbować! Warto zgrzeszyć. Chociaż raz ;)

      Usuń
  2. co roku planuje, że je zrobię i co roku mi to ucieka :(
    boskość! :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. W takim razie myślę, że czas najwyższy wziąć sprawy w swoje ręce i je w końcu upiec 😁

      Usuń
  3. O mamo, jaki grzech! Idealne na tłusty czwartek :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. W końcu jak grzeszyć, to na całego 😁

      Usuń
  4. własnie idę je zrobić :) :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Mega ❤️ To udanego wypieku życzę 😁

      Usuń