Gratin de l'oignons - francuska zapiekanka z cebuli

piątek, 5 stycznia 2018

Cebula to trochę zaniedbywane warzywo. Z jednej strony to podstawa większości zup oraz sosów, ale z drugiej traktowana jest trochę po macoszemu, niczym aktorka trzeciego planu, stanowiąca bazę dania, lecz nigdy niebędąca jego królową. A to poważny błąd, bo z cebuli wyczarować można całkiem sporo! Na przykład fenomenalną zapiekankę! Gratyna (z francuskiego gratin) to jeden z moich ulubionych sposobów na zapiekanie warzyw pod chrupiącą kołderką z aromatycznego sera. Słodka cebula z dodatkiem beszamelu z gałką muszkatołową smakuje wprost obłędnie i może być zaserwowana spokojnie jako samodzielne danie lub dodatek do sztuki mięsa. Kto się pisze na porcję gratin de l'oignons? ;)


*

SKŁADNIKI

na 4-6 porcji jako dodatek lub 2-3 jako danie główne

  • 6 średniej wielkości cebul
  • 200 ml słodkiej śmietany 30%
  • 100 g sera gruyère, parmezanu lub grana padano
  • 1 łyżka masła
  • 1 łyżeczka masła klarowanego
  • 1 łyżka mąki pszennej
  • gałka muszkatołowa
  • pieprz, sól

*

PRZYGOTOWANIE


Cebule obierz i poprzekrawaj na połówki. Ułóż je w żaroodpornym naczyniu posmarowanym klarowanym masłem. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 200°C i piecz przez około 40-50 minut aż staną się miękkie.

Przygotuj beszamel. Na patelni rozgrzej łyżkę masła i wsyp mąkę. Smaż krótką chwilę, a następnie wolnym ruchem, cały czas mieszając, wlewaj śmietanę. Gdy sos stanie się jednorodny i gęsty zdejmij go z patelni i przypraw pieprzem, solą oraz gałką muszkatołową do smaku. Podpieczone cebule polej beszamelem, a następnie posyp startym serem. Gratynę wstaw z powrotem do piekarnika na około 20 minut, aż ser się rozpuści, a wierzch się przypiecze.

*



Zainteresował Ciebie ten wpis? Zobacz również:

2 komentarze

  1. ja zauważyłam, że Francuzi bardzo kochają się w cebuli :D

    Ta zapiekanka wygląda bosko <3

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Faktycznie! Mają całkiem sporo cebulowych przepisów! A mówią, że to nasze warzywo narodowe 😅

      Usuń