Cebula to trochę zaniedbywane warzywo. Z jednej strony to podstawa większości zup oraz sosów, ale z drugiej traktowana jest trochę po macoszemu, niczym aktorka trzeciego planu, stanowiąca bazę dania, lecz nigdy niebędąca jego królową. A to poważny błąd, bo z cebuli wyczarować można całkiem sporo! Na przykład fenomenalną zapiekankę! Gratyna (z francuskiego gratin) to jeden z moich ulubionych sposobów na zapiekanie warzyw pod chrupiącą kołderką z aromatycznego sera. Słodka cebula z dodatkiem beszamelu z gałką muszkatołową smakuje wprost obłędnie i może być zaserwowana spokojnie jako samodzielne danie lub dodatek do sztuki mięsa. Kto się pisze na porcję gratin de l’oignons? 😉
Gratin de l'oignons - francuska zapiekanka z cebuli
Cebule obierz i poprzekrawaj na połówki. Ułóż je w żaroodpornym naczyniu posmarowanym klarowanym masłem. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 200°C i piecz przez około 40-50 minut aż staną się miękkie.
Przygotuj beszamel. Na patelni rozgrzej łyżkę masła i wsyp mąkę. Smaż krótką chwilę, a następnie wolnym ruchem, cały czas mieszając, wlewaj śmietanę. Gdy sos stanie się jednorodny i gęsty zdejmij go z patelni i przypraw pieprzem, solą oraz gałką muszkatołową do smaku.
Podpieczone cebule polej beszamelem, a następnie posyp startym serem. Gratynę wstaw z powrotem do piekarnika na około 20 minut, aż ser się rozpuści, a wierzch się przypiecze.
Zrobiłeś/zrobiłaś ten przepis?
Pochwal się efektami i otaguj mnie na Instagramie: @food_square
Włóczykij z mikserem w ręku. Dumny wrocławianin. Z wykształcenia inżynier, a po godzinach kucharz amator i bloger z zamiłowania. Pozytywnie zakręcony albo należałoby raczej powiedzieć zmiksowany ze mnie człowiek, bo z pewnym przyrządem kuchennym nie rozstaję się na krok (co widać na załączonym obrazku). W przyszłości marzę o założeniu własnej restauracji tudzież cukierni oraz o napisaniu książki kucharskiej, która zdobyłaby serca czytelników na całym świecie. Ponoć marzenia się spełniają, a ten blog stanowi dla mnie siłę napędową ku temu.
Ta strona wykorzystuje ciasteczka, aby móc dostarczyć Tobie najsmaczniejsze przepisy w sieci. Mam nadzieję, że nie przeszkadza to Tobie. ZaakceptujPrzeczytaj więcej
2 komentarze
ja zauważyłam, że Francuzi bardzo kochają się w cebuli 😀
Ta zapiekanka wygląda bosko <3
Faktycznie! Mają całkiem sporo cebulowych przepisów! A mówią, że to nasze warzywo narodowe ?