Policzki wieprzowe duszone w czerwonym winie z burakiem, marchewką, brukselką, topinamburem i kaszą pęczak

sobota, 20 stycznia 2018

Mięciutkie policzki wieprzowe, w które widelec wchodzi niczym w masło podane na kaszy pęczak ze słodkimi karmelizowanymi marchewkami, chrupiącymi chipsami z topinamburu, słodkimi burakami, cudnie zielonymi listkami brukselki i słodko winnym sosem na bazie korzeniowych warzyw i czerwonego wina. Piekielnie jestem dumny z tego dania! Szczególnie że (pewnie w to nie uwierzycie), ale powstało w sposób dość przypadkowy, głównie z produktów, które zostały w domu w niewielkich ilościach i chcąc je sprytnie wykorzystać, postanowiłem z każdego wydobyć, to co lubię najbardziej i umieścić na jednym talerzu. Powstało fajne zimowe danie, które bardzo Wam polecam. Policzki wieprzowe przyrządzam w ten sposób od kilku miesięcy i stały się absolutnym hitem w moim domu. Dodatki możecie oczywiście wybrać po swojemu. Z samą brukselką, czy buraczkami to danie będzie równie dobre, więc potakujcie to jako inspirację do własnych eksperymentów. ;)


*

SKŁADNIKI

na ok. 4 porcje

Policzki wieprzowe w czerwonym winie:
  • 1 kg policzków wieprzowych
  • 2 marchewki
  • 2 pietruszki
  • 1 mały por
  • 1 mały seler
  • 2 łodygi selera naciowego
  • 3 białe cebule
  • 4 ząbki czosnku
  • gałązka rozmarynu
  • 2 listki laurowe
  • 3 ziela angielskie
  • 250 ml czerwonego wytrawnego wina
  • ok. 500 ml rosołu lub bulionu
  • 1 łyżka masła klarowanego
  • sól, pieprz
Dodatki:
  • 1 szklanka kaszy pęczak
  • 4 nieduże buraki
  • 8 bulw topinamburu
  • 12 minimarchewek
  • kilka brukselek
  • 1 łyżka octu balsamicznego
  • 2 łyżki miodu
  • 3 łyżki oleju (u mnie arachidowy)
  • 2 łyżeczki masła klarowanego
  • 1 łyżka miodu
  • 1 łyżeczka suszonego tymianku
  • szczypta płatków chili
  • sól, pieprz


*

PRZYGOTOWANIE


Policzki wieprzowe w czerwonym winie

Policzki wieprzowe umyj, oczyść z nadmiaru tłuszczu i osusz papierowym ręcznikiem. Posól i popieprz świeżo otartym pieprzem i przysmaż na rozgrzanym maśle klarowanym po 2 minut z każdej ze stron, aż staną się złote. Odstaw.

Warzywa obierz i przekrój na mniejsze cząstki. Cebulę przekrój jedynie na pół, a ząbki czosnku zgnieć nożem. Warzywa kolejno przypiecz na mocno rozgrzanej patelni wraz z listkami laurowymi i zielem angielskim, aż nieco się przypalą. Połowę z nich ułóż na spodzie rondla. Następnie połóż policzki wieprzowe i przykryj resztą warzyw. Ułóż natkę selera naciowego i rozmaryn. Całość zalej czerwonym winem i rosołem lub bulionem (tyle, aby zakryć warzywa). Rondel przykryj pokrywką i wstaw do piekarnika nagrzanego do 180°C i duś przez minimum 2 h, aż policzki staną się miękkie. W międzyczasie przygotuj dodatki jak poniżej.

Po upieczeniu policzków z rondla wyjmij warzywa oraz mięso, zostawiając jedynie cebulę, czosnek (bez łupinek) oraz białą część pora. Zmiksuj je razem z powstałym sosem za pomocą blendera. Następnie rondel wstaw na mały ogień i zredukuj sos. Do rondla włóż z powrotem polędwiczki. Podawaj z przygotowanymi w trakcie pieczenia dodatkami.

Dodatki

Buraki
Buraki umyj, zawiń w folię aluminiową i wstaw do piekarnika wraz z polędwiczkami. Piecz przez 1,5-2 h do miękkości. Odstaw do przestudzenia, obierz i pokrój w kostkę. Do buraków dodaj po łyżce: oleju, octu balsamicznego oraz miodu i przypraw solą oraz pieprzem do smaku.

Topinambur
Topinambur umyj i dokładnie osusz. Pokrój na bardzo cienie plasterki, wymieszaj z olejem, suszonym tymiankiem i plasterkami chili. Plasterki ułóż na papierze do pieczenia. Wstaw do piekarnika wraz z polędwiczkami i piecz na złoto, około 1 h. Po upieczeniu delikatnie posól.

Kasza pęczak
Kaszę ugotuj w proporcji 1:2 w lekko osolonym wrzątku. Po ugotowaniu dodaj masło i wymieszaj.

Marchewski
Marchewki delikatnie wyszoruj i osusz. Na patelni rozgrzej klarowane masło i podsmażaj marchewki, potrząsając patelnią, aż staną się złote. Na sam koniec wlej miód i poczekaj aż się skarmelizuje. Marchewki delikatnie posól.

Brukselka
Brukselkę umyj i poodzielaj listki. Wrzuć je na lekko osolony wrzątek i gotuj przez 1-2 minuty. Następnie odcedź i wrzuć od razu do lodowatej wody.

*



Zainteresował Ciebie ten wpis? Zobacz również:

2 komentarze