SKŁADNIKI
Policzki wieprzowe w czerwonym winie:
- 1 kg policzków wieprzowych
- 2 marchewki
- 2 pietruszki
- 1 mały por
- 1 mały seler
- 2 łodygi selera naciowego
- 3 białe cebule
- 4 ząbki czosnku
- gałązka rozmarynu
- 2 listki laurowe
- 3 ziela angielskie
- 250 ml czerwonego wytrawnego wina
- ok. 500 ml rosołu lub bulionu
- 1 łyżka masła klarowanego
- sól, pieprz
Dodatki:
- 1 szklanka kaszy pęczak
- 4 nieduże buraki
- 8 bulw topinamburu
- 12 minimarchewek
- kilka brukselek
- 1 łyżka octu balsamicznego
- 2 łyżki miodu
- 3 łyżki oleju (u mnie arachidowy)
- 2 łyżeczki masła klarowanego
- 1 łyżka miodu
- 1 łyżeczka suszonego tymianku
- szczypta płatków chili
- sól, pieprz
PRZYGOTOWANIE
Policzki wieprzowe w czerwonym winie
- Policzki wieprzowe umyj, oczyść z nadmiaru tłuszczu i osusz papierowym ręcznikiem. Posól i popieprz świeżo otartym pieprzem i przysmaż na rozgrzanym maśle klarowanym po 2 minut z każdej ze stron, aż staną się złote. Odstaw.
- Warzywa obierz i przekrój na mniejsze cząstki. Cebulę przekrój jedynie na pół, a ząbki czosnku zgnieć nożem. Warzywa kolejno przypiecz na mocno rozgrzanej patelni wraz z listkami laurowymi i zielem angielskim, aż nieco się przypalą. Połowę z nich ułóż na spodzie rondla.
- Następnie połóż policzki wieprzowe i przykryj resztą warzyw. Ułóż natkę selera naciowego i rozmaryn. Całość zalej czerwonym winem i rosołem lub bulionem (tyle, aby zakryć warzywa). Rondel przykryj pokrywką i wstaw do piekarnika nagrzanego do 180°C i duś przez około 2 h, aż policzki staną się miękkie. W międzyczasie przygotuj dodatki jak poniżej.
- Po upieczeniu policzków z rondla wyjmij warzywa oraz mięso, zostawiając jedynie cebulę, czosnek (bez łupinek) oraz białą część pora. Zmiksuj je razem z powstałym sosem za pomocą blendera. Następnie rondel wstaw na mały ogień i zredukuj sos. Do rondla włóż z powrotem policzki. Podawaj z przygotowanymi w trakcie pieczenia dodatkami.
Dodatki
- Buraki umyj, zawiń w folię aluminiową i wstaw do piekarnika wraz z policzkami. Piecz przez 1,5-2 h do miękkości. Odstaw do przestudzenia, obierz i pokrój w kostkę. Do buraków dodaj po łyżce: oleju, octu balsamicznego oraz miodu i przypraw solą oraz pieprzem do smaku.
- Topinambur umyj i dokładnie osusz. Pokrój na bardzo cienie plasterki, wymieszaj z olejem, suszonym tymiankiem i płatkami chili. Plasterki ułóż na papierze do pieczenia.Wstaw do piekarnika wraz z policzkami i piecz na złoto, aż będzie chrupiący, około 1 h. Po upieczeniu delikatnie posól.
- Kaszę ugotuj w proporcji 1:2 w lekko osolonym wrzątku. Po ugotowaniu dodaj masło i wymieszaj.
- Marchewki delikatnie wyszoruj i osusz. Na patelni rozgrzej klarowane masło i podsmażaj marchewki, potrząsając patelnią, aż staną się złote. Na sam koniec wlej miód i poczekaj aż się skarmelizuje. Marchewki delikatnie posól.
- Brukselkę umyj i poodzielaj listki. Wrzuć je na lekko osolony wrzątek i gotuj przez 1-2 minuty. Następnie odcedź i wrzuć od razu do lodowatej wody.
4 komentarze
Pięknie i wykwitnie się to danie prezentuje 🙂
Bardzo się cieszę ?
Nie rozumiem tylko skąd się wzięły w przepisie polędwiczki? Jeżeli jest to zamiana za policzki -to wydaje się trochę długo gdyż raz z burakami a później z topinamburem? Chyba że czegoś nie rozumiem! Ponadto topinambur od kilkunastu lat przyrządzam i wiem jedno że wymaga on krótkotrwałej obróbki termicznej. Co prawda autor nie podaje temperatury pieczenia. Ale mimo wszystko…
Wzięły się oczywiście ze zwykłego ludzkiego błędu, więc dziękuję za zwrócenie uwagi! Czasami tak się dzieje, gdy pisze się przepisy po nocach. Taki czas byłby oczywiście najzwyklejszym zamachem na polędwiczki. Buraki jak i topinambur należy umieścić w piekarniku razem z policzkami. Podany jest czas obróbki termicznej dla każdego składnika osobno mimo, że pieką się razem. Temperatura z tego względu jest oczywiście taka sama. Co do samego topinambura. Normalnie oczywiście pieczemy go krótko, jednak tutaj moim celem było uzyskanie chipsów, co zajęło mi właśnie ok. godziny (zapewne dłużej przez to, że w piekarniku były łącznie 3 blachy jednocześnie).