Love Cake - ciasto miłości ze Sri Lanki

wtorek, 13 lutego 2018

Love Cake to niezwykle aromantyczne ciasto pochodzące z niewielkiej wyspy na Oceanie Indyjskim. Banalne w przygotowywaniu, mocno orzechowe, bo przygotowane głównie z nerkowców i pełne przypraw pochodzących z wyspy: kardamonu, cynamonu, goździków, gałki muszkatołowej i wody różanej przywiezionej przez Muzułmanów. Tradycyjnie pieczone na Sri Lance z okazji świąt, urodzin i wszelkich okazji wartych celebrowania słodkim wypiekiem. Oryginalny przepis na to lankijskie ciasto zakłada użycia aż pół kilo cukru*. Tak, w tamtych rejonach świata uwielbiają słodkie desery. Ja w swoim przepisie zredukowałem tę ilość o połowę, a i tak ciasto wyszło bardzo słodkie. Love Cake teksturą przypomina nasze piaskowe baby (głównie przez semolinę), choć jest bardziej sprężyste i miękkie. Według mnie idealnie pasuje do herbaty lub kawy, inaczej można uznać je za zbyt suche. Jednak jednego nie można jemu zarzucić — jest odurzająco pyszne!


*

SKŁADNIKI

na tortownicę o średnicy 20-23 cm


  • 7 jajek
  • 250 g cukru
  • 200 g semoliny lub kaszy manny
  • 400 g orzechów nerkowca
  • 4 łyżki wody różanej
  • 2 łyżki miodu, najlepiej akacjowego
  • ½ łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej
  • ½ łyżeczki mielonego kardamonu
  • ½ łyżeczki mielonego cynamonu
  • ⅛ łyżeczki mielonych goździków
  • kilka kropli olejku migdałowego
  • skórka otarta z 1 cytryny

*

PRZYGOTOWANIE



Żółtka oddziel od białek i ubij z cukrem na kogel-mogel. Następnie dodaj semolinę (lub kaszę mannę), drobno posiekane orzechy nerkowca (możesz je grubo zmielić za pomocą blendera) oraz wszystkie przyprawy. Masę połącz za pomocą miksera. Z białek ubij sztywną pianę i dodawaj ją powoli do reszty składników, mieszając za pomocą łyżki. Powinno powstać gęste, lecz napowietrzone ciasto. Masę wylej do foremki posmarowanej masłem i wysypanej semoliną. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 160°C i piecz równo przez jedną godzinę. Love Cake powinno stać się brązowe i sprężyste, jednak w środku może być nadal wilgotne, dlatego należy je odstawić do całkowitego wystudzenia. Pamiętaj, że zbyt długie pieczenie może sprawić, że ciasto wyschnie.

*





*Przepis na podstawie Kulinarnego Atlasu Świata wydawanego przez Gazetę Wyborczą.

Zainteresował Ciebie ten wpis? Zobacz również:

5 komentarze