Walentynkowy sernik na zimno z malinami

niedziela, 11 lutego 2018

Taki walentynkowy deser wyczarowałem! Oto waniliowy sernik na zimno, skrywający wewnątrz malinową galaretkę, podany na kruchym maślanym spodzie i polany błyszczącą glazurą z białej czekolady. Tworząc go, inspirowałem się nowymi trendami cukierniczymi, jeśli chodzi o monoporcje (fr. entremet), przygotowując jednak sernik w całkiem maxi rozmiarze. Wyszedł całkiem fajnie i wbrew pozorom jest prosty w wykonaniu deser, który możecie wyczarować specjalnie dla swojej drugiej połówki. Z przepisu można wykonać jeden duży deser w formie w kształcie serca (o rozstawie 18x21 cm) lub okrągłej o średnicy 20-23 cm lub kilka mniejszych.


*

SKŁADNIKI

na formę o średnicy 20-23 cm

Kruchy spód:
  • 100 g masła
  • 100 g cukru trzcinowego
  • 150 g mąki pszennej
  • szczypta soli morskiej

Masa serowa:
  • 800 g mielonego sera białego
  • 200 g mascarpone
  • 2 łyżeczki ekstraktu waniliowego
  • 3 łyżki cukru pudru
  • 3 łyżeczki żelatyny

Galaretka malinowa:
  • 300 g malin
  • 2 łyżki cukru
  • 2 łyżeczki żelatyny

Błyszcząca glazura*:
  • 150 g cukru
  • 75 ml wody
  • 100 ml słodzonego mleka skondensowanego
  • 150 g białej czekolady
  • 1 łyżeczka żelatyny
  • szczypta czerwonego barwnika

*

PRZYGOTOWANIE


Kruchy spód

Mąkę wymieszaj z cukrem oraz solą. Dodaj posiekane masło i zagnieć ciasto. Rozwałkuj je cienko i przełóż na spód formy pokrytej papierem do pieczenia. Przykryj drugą warstwą papieru i obciąż suchą fasolą albo grochem. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 180ºC na 20 minut. Następnie zdejmij obciążenie i warstwę papieru i podpiecz kolejne 15 minut. Wyjmij i odstaw do wystudzenia.

Galaretka malinowa

Maliny zmiksuj z cukrem na purée. Żelatynę zalej 2 łyżkami zimnej wody i odstaw do napęcznienia. Następnie wlej 50 ml wrzątku i rozpuść ją w nim. Połącz z malinowym purée. Galaretkę przelej do foremki lub naczynia o nieco mniejszej średnicy niż foremka i wstaw do lodówki do stężenia.

Masa serowa

Ser biały oraz mascarpone (o temperaturze pokojowej) zmiksuj ze sobą za pomocą blendera. Dodaj cukier oraz ekstrakt waniliowy i wlej żelatynę rozpuszczoną analogicznie jak w poprzednim kroku. Połowę masy wylej na podpieczony spód. Następnie na środku ułóż stężałą galaretkę malinową i przykryj drugą warstwą masy serowej. Wyrównaj szpatułką i wstaw do lodówki do stężenia. Najlepiej na całą noc.

Błyszcząca glazura

Żelatynę zalej 1 łyżką wody i odstaw do napęcznienia. Cukier wsyp do rondelka, wlej wodę i podgrzej. Gdy woda zacznie wrzeć, a cukier się rozpuści, wlej mleko skondensowane i doprowadź ponownie do wrzenia. Dodaj żelatynę i rozprowadź ją dokładnie, następnie dodaj drobno posiekaną czekoladę i mieszaj do jej rozpuszczenia. Na sam koniec wsyp barwnik i zmiksuj całość za pomocą blendera. Polewą przetrzyj kolejno przez sito i odstaw do wystudzenia do ok. 35ºC. (Etap miksowania i przecierania jest dość istotny, inaczej barwnik nie będzie równo rozprowadzony, a w polewie mogą pojawić się bąble powietrza).

Sernik wyjmij z formy** i ułóż na kratce kruchym spodem do dołu. Polej gotową polewą. Odstaw na 5 minut, a następnie włóż do lodówki na kilka godzin do całkowitego stężenia. 

Po wyjęciu sernik najlepiej kroić mokrym i ciepłym nożem zanurzonym uprzednio we wrzątku.


**Jeśli używasz okrągłej tortownicy, powinno udać się to bez problemu, po otwarciu rantu. W przypadku formy w kształcie serca trzeba ją delikatnie ogrzać.

*





*Przepis na glazurę na podstawie Moich Wypieków.

Zainteresował Ciebie ten wpis? Zobacz również:

4 komentarze

  1. Ja do glazury używam cukru pudru i barwnika w żelu Wiltona. Nigdy nie miałam grudek, nie miksowałam i nie przecierałam :-) A serduszko piękne Ci wyszło

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. O! Świetna rada! Dziękuję ;) Tak też zrobię następnym razem, bo mycie później sitka było wyczynem. :P

      Usuń
  2. Odpowiedzi
    1. Cieszę się bardzo ❤️ Tym bardziej, że ciężko się kroiło, aby nie naruszyć warstw i trochę nie jestem zadowolony ze efektu 😭

      Usuń