Zielone naleśniki ze szpinakiem

czwartek, 15 marca 2018

To mój ulubiony przepis na naleśniki! Za sprawą dużej ilości jajek i wody gazowanej wychodzą z niego cieniutkie i elastyczne naleśniki, które łatwo się smaży bez dodatkowego tłuszczu na patelni. Ale chyba najfajniejsze w nich jest to, że są trawiastozielone i to bez żadnych sztucznych barwników. Wystarczy dodać solidną porcję młodych liści szpinaku i voilà — mamy cudownie wiosenne naleśniki.  Czyż nie wyglądają świetnie? Sam smak szpinaku jest tylko delikatnie wyczuwalny, więc takie naleśniki możemy spokojnie podać w sposób wytrawny lub słodki. A jeszcze w tym tygodniu podam Wam przepis na rewelacyjny tort z ich udziałem, więc od razu możecie usmażyć je z podwójnej porcji! ;)



*

SKŁADNIKI

na ok. 12 naleśników o średnicy 20 cm

  • 200 g mąki pszennej
  • 3 jajka
  • 250 ml mleka
  • 150 ml wody gazowanej
  • 100 g młodych liści szpinaku 'baby'
  • 3 łyżki roztopionego masła lub oleju
  • 1 łyżka cukru (opcjonalnie do słodkich naleśników)
  • szczypta soli

*

PRZYGOTOWANIE


Do kielicha blendera wsyp mąkę, sól oraz opcjonalnie cukier (do słodkich naleśników), wbij jajka, wlej mleko oraz rozpuszczone masło i wrzuć opłukane liście szpinaku. Zmiksuj na najwyższych obrotach, aż składniki całkowicie się połączą, a liście szpinaku rozdrobnią. Na koniec wlej gazowaną wodę i połącz z ciastem już na małych obrotach. Gotowe ciasto naleśnikowe najlepiej jest odstawić na kwadrans przed smażeniem, ale nie jest to konieczne.

Naleśniki smaż na mocno rozgrzanej patelni z cienkim dnem. Gdy spód będzie już ścięty, należy je obrócić na drugą stronę. Gotowe naleśniki możesz podawać z ulubionymi składnikami.

*

Zainteresował Ciebie ten wpis? Zobacz również:

4 komentarze

  1. Super pomysł, muszę takie zrobić córci :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Uwielbiam dodawać szpinak do ciast słodkich, naleśnikowych, makaronowych, pierogowych..... Ta zieleń jest cudowna :-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. To prawda! Jest tak cudownie soczysta 💚

      Usuń