Pascha

poniedziałek, 26 marca 2018

W moim domu nigdy nie było tradycji przygotowywania wielkanocnej paschy. Zawsze królowały serniki, makowce oraz babki, z czasem pojawiły się również mazurki (głównie przez moją inicjatywę i zamiłowanie do kajmaku). Jednak gdy jeszcze przed wieloma laty przeczytałem o tym deserze przyrządzanym z twarogu ucieranego z masłem i żółtkami, pomyślałem, że nie może istnieć lepszy sposób na słodką celebrację Świąt. Od tego czasu pascha zagościła u nas na stałe i stała się równie mocno oczekiwanym daniem co wielkanocny żur. Nic dziwnego, bo przez całe mnóstwo bakalii smakuje wprost obłędnie. Zasadniczo pascha może być przyrządzana na dwa sposoby: z gotowego twarogu lub z samodzielnie przygotowanego z kwaśnego mleka oraz jajek. Ze względu na szybkość przygotowania zwykle decyduję się na ten pierwszy, bo ukręcenie paschy zajmuje 10 minut i w czasie świątecznej gorączki sprawę deseru mamy w sumie załatwioną. Wystarczy tylko cierpliwie poczekać przez noc, aby pascha stężała i odsączył się z niej nadmiar wody.



*

SKŁADNIKI

na paschę o średnicy ok. 24-26 cm

Pascha:
  • 1 kg tłustego twarogu
  • 200 g masła
  • 5 żółtek
  • 1 szklanka cukru pudru
  • ziarenka z 1 laski wanilii (lub 2 łyżeczki ekstraktu waniliowego)
  • 100 g kandyzowanej skórki pomarańczowej (z tego przepisu)
  • 50 g obranych migdałów*
  • 50 g orzechów włoskich
  • 50 g rodzynek
  • 50 g suszonych moreli
  • 50 g suszonej żurawiny
  • 50 g suszonych śliwek
  • 50 g suszonych fig

Dodatkowo:
  • garść obranych migdałów
  • suszone płatki róż
*

PRZYGOTOWANIE


Twaróg zmiel za pomocą maszynki do mielenia mięsa. Jeśli używasz tłustego twarogu, jedno mielenie w zupełności wystarczy. Półtłusty trzeba przepuścić 2 razy.

Masło o temperaturze pokojowej utrzyj na puch z cukrem pudrem i wanilią za pomocą miksera. Następnie zacznij dodawać po jednym żółtku, nie przerywając miksowania. Kolejno zacznij stopniowo dodawać zmielony ser. Do gotowej masy wrzuć posiekane bakalie i wymieszaj. 

Durszlak lub duże sito wyłóż gazą złożoną na pół. Przełóż gotową masę serową i wyrównaj szpatułką. Następnie przykryj wierzch gazą i talerzykiem. Durszlak wstaw do miski, wierzch obciąż, a paschę włóż do lodówki na minimum całą noc.

Kolejnego dnia, przed podanie, delikatnie przełóż paschę na talerz, odwiń z gazy i udekoruj dodatkową porcją migdałów i płatkami róż.

*Żeby obrać migdały ze skórki, zalej je wrzątkiem i odstaw na kilka godzin.

*


Zainteresował Ciebie ten wpis? Zobacz również:

2 komentarze

  1. Nie mam maszynki do mięsa, czy ser można przepuścić przez praskę do ziemniaków. U mnie tez nie robiło się paschy, ale kiedyś zrobiłam i przepadłam, jest pyszna. Robię na każde święta z gotowanego mleka, śmietany i jajek. Chętnie wypróbuję twój przepis. Madalena

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Spokojnie można. Jeśli użyjesz tłustego twarogu, to na pewno dobrze się przeciśnie przez praskę. Ja tak też często robię, jak nie chce mi się składać maszynki. ;) Z gotowanego mleka jest świetna, ale jednak dość pracochłonna, dlatego polecam ten prostszy przepis. Mam nadzieję, że również Tobie posmakuje. ;)

      Usuń