Pierogi z kaszą gryczaną i twarogiem

sobota, 10 marca 2018

Zaraz za ruskimi, na drugim miejscu znajdują się dla mnie pierogi z kaszą gryczaną, pokruszonym twarogiem i podsmażaną cebulką. Podawane najlepiej z chrupiącymi skwarkami ze słoniny tak, jak robi to babcia. Pamiętam, że jako dzieciak strasznie nie lubiłem kaszy gryczanej, sam jej zapach zniechęcał mnie do jej jedzenia, ale te pierogi zawsze wsuwałem ze smakiem. W tych prostych składnikach tkwi coś niesamowicie pysznego. Obecnie często robię dodatkową porcję farszu, bo jest tak dobry, że boję się, że podczas „próbowania” (zazwyczaj chochlą) może go zabraknąć. ;)


*

SKŁADNIKI

na ok. 40 pierogów z kaszą gryczaną i twarogiem

Ciasto:
  • 300 g mąki + trochę do podsypywania
  • 1 jajko
  • ok. 150 ml ciepłej wody
  • 1 łyżka oleju
  • ½ łyżeczki soli

Dodatkowo:
  • 100 g słoniny
Farsz:
  • 100 g kaszy gryczanej
  • 200 g półtłustego twarogu
  • 1 duża cebula
  • 1 łyżka masła klarowanego
  • czarny pieprz
  • sól



*

PRZYGOTOWANIE


Ciasto

Do przesianej mąki dodaj: sól, jajko, wodę i zacznij zagniatać ciasto. Gdy składniki się połączą wlej olej. W razie potrzeby dodaj więcej mąki albo wody. Ciasto zagniatajdo momentu, aż będzie miękkie i elastyczne (ok. 7-10 minut). Następnie przykryj ściereczką i odstaw na pół godziny do odpoczęcia.

Farsz

Kaszę gryczaną ugotuj do miękkości w lekko osolonym wrzątku. Następnie odstaw do przestudzenia. Cebulę drobno posiekaj i przysmaż na złoto. Połącz z kaszą i dodaj pokruszony twaróg. Farsz na pierogi przypraw solą oraz pieprzem do smaku.

Lepienie pierogów

Oderwij kawałek ciasta, uformuj wałeczek i rozwałkuj na kształtne koła o średnicy ok. 6 cm. (Koła możesz również powycinać szklanką). Na każdy kawałek ciasta nałóż po łyżeczce farszu, a następnie złóż na pół i posklejaj dokładnie brzegi. Uformowane pierogi odkładaj na stolnicy podsypanej mąką.

Pierogi gotuj w lekko osolonym wrzątku przez 2-3 minuty od wypłynięcia. Pamiętaj, by delikatnie je zamieszać od czasu do czasu, aby się nie posklejały. Wyławiaj je łyżką cedzakową prosto na talerze lub przestudź w zimnej wodzie, jeśli chcesz zostawić je na później. Pierogi z kaszą gryczaną najlepiej smakują ze skwarkami ze słoniny. Słoninę wystarczy pokroić w kostkę i wytopić z niej tłuszcz na patelni.

*





Zainteresował Ciebie ten wpis? Zobacz również:

6 komentarze

  1. Bardzo fajne nadzienie szczególnie, że kochamy kaszę gryczaną :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Jakie kształtne:) jadłam kiedyś z takim nadzieniem,smaczne były:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję 😉 Nalepiło się już trochę tych pierogów 😅

      Usuń
  3. Wiesz, czepiam się, ale okrąg to jakby tylko ramka z pustym środkiem. Takie pełne to koło. Ale Twoje koła (i pierożki) są godne podziwu. Uwielbiam pierogi z każdym wytrawnym farszem i teraz będę miała nowy do wypróbowania. Pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Hej Asia! Oczywiście masz rację! Nie wiem skąd nic te okręgi w głowie 😅 Już poprawiłem i dziękuję za zwrócenie uwagi. Zaś sam farsz bardzo polecam - jest pyszny! 😉

      Usuń