Szpinakowy tort naleśnikowy z cytrynowym kremem maślanym

sobota, 17 marca 2018

Coś czuję, że ten tort naleśnikowy to będzie hit! Prosty i szybki w przygotowaniu, niewymagający pieczenia, czy też żadnych umiejętności cukierniczych (wystarczy, że umiesz smażyć naleśniki i nie przypalasz wody na herbatę), z łatwo dostępnych składników, świetnie wyglądający i pyszny! Swój trawiastozielony kolor, podobnie jak w przypadku ciasta Leśny Mech, zawdzięcza liściom młodego szpinaku. Wystarczy przełożyć 15-20 naleśników pysznym cytrynowym kremem maślanym na bazie kremowego serka, który robi się w 5 minut i voilà, tort gotowy! Jeśli potrzebujecie jeszcze jakiegoś dodatkowego powodu, żeby go zrobić, to powiem Wam tylko tyle: dziś jest Dzień Świętego Patryka i jak nakazuje irlandzka tradycja, wszystko musi być na zielono, także i tort! ;)



*

SKŁADNIKI

na tort naleśnikowy o średnicy 20 cm

Zielone naleśniki ze szpinakiem:
  • 300 g mąki pszennej
  • 4 jajka
  • 375 ml mleka
  • 300 ml wody gazowanej
  • 150 g młodych liści szpinaku 'baby'
  • 4 łyżki roztopionego masła lub oleju
  • 2 łyżki cukru
  • szczypta soli


Cytrynowy krem maślany:
  • 200 g masła
  • 1 szklanka cukru pudru
  • 400 g serka kanapkowego typu Philadelphia
  • skórka otarta z 2 cytryn
Dekoracja:
  • 200 ml śmietany kremówki 36%
  • 1 łyżka cukru pudru
  • kilka sztuk miechunek peruwiańskich (physalis)

*

PRZYGOTOWANIE


Zielone naleśniki ze szpinakiem

Do kielicha blendera wsyp mąkę, sól oraz cukier, wbij jajka, wlej mleko oraz rozpuszczone masło i wrzuć opłukane liście szpinaku. Zmiksuj na najwyższych obrotach, aż składniki całkowicie się połączą, a liście szpinaku rozdrobnią. Na koniec wlej gazowaną wodę i połącz z ciastem już na małych obrotach. Gotowe ciasto naleśnikowe najlepiej jest odstawić na kwadrans przed smażeniem, ale nie jest to konieczne.

Naleśniki smaż na mocno rozgrzanej patelni z cienkim dnem. Gdy spód będzie już ścięty, należy je obrócić na drugą stronę. Z podanych proporcji powinno wyjść około 18 naleśników o średnicy 20 cm.

Cytrynowy krem maślany*

(Wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową).
Masło utrzyj z cukrem pudrem za pomocą miksera na biały puch. Następnie łyżka po łyżce dodawaj serek Philadelphia, nie przerywając ubijania. Na sam koniec dodaj otartą skórkę z uprzednio sparzonych i wyszorowanych cytryn. Gotowy krem będzie dość rzadki i stężeje po schłodzeniu.

Pierwszego naleśnika ułóż na paterze i posmaruj czubatą łyżką kremu, rozprowadź go równomiernie. Czynność powtarzaj. Ostatniego naleśnika pozostaw bez kremu na wierzchu. Tort wstaw do lodówki na minimum 3 godziny, a najlepiej na całą noc.

*Jeśli nie lubisz kremów maślanych (chociaż ten wcale nie jest ciężki i smakuje wyjątkowo dobrze), to ubij po prostu kremówkę z mascaprone i dodaj do niej również otartą skórkę z cytryny.

Dekoracja

Przed podaniem śmietanę kremówkę ubij na sztywno z cukrem pudrem i udekoruj nią wierzch tortu naleśnikowego za pomocą rękawa cukierniczego z tylką w kształcie gwiazdki. Obok bitej śmietany ułóż otwarte owoce physalis. Możesz wykorzystać również dowolne inne sezonowe owoce, np. truskawki.

*




Zainteresował Ciebie ten wpis? Zobacz również:

4 komentarze

  1. Cudo! Jak zwykle u Ciebie:) Na słodko nie mogę, więc zrobię torcik z nadzieniem wytrawnym: twaróg, szpinak, czosnek. Pycha! Już taki robiłam, więc wiem co piszę:) pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. O! To również wspaniały pomysł! Będę musiał wypróbować 😉

      Usuń
  2. Już od jakiegoś czasu mamy się wziąć za taki naleśnikowy tort :D Zrobiłeś nam niezłego smaka na niego :P

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Za mną też bardzo długo "chodził" i żałuję, że tak późno się za niego zabrałem, bo jest niespodziewanie pyszny! :D Więc nie zwlekajcie ;)

      Usuń