Spaghetti alla carbonara

piątek, 6 kwietnia 2018

Czy wiecie, że dziś obchodzimy Carbonara Day — światowy dzień carbonary? Najlepsza włoska pasta świata obchodzi swoje święto właśnie 6 kwietnia! Z tej okazji i ponieważ miałem zestaw produktów przywiezionych prosto z Włoch, postanowiłem przygotować dla Was mój ulubiony makaron. Carbonara to jeden z najpopularniejszych i jednocześnie jeden z najczęściej modyfikowanych włoskich przepisów. W dodatku często niepotrzebnie, bo oryginalne spaghetti przygotowane z dobrej jakości składników nie potrzebuje zmian. Sam lubię dorzucać do niej czasami sezonowe warzywa, ale na przykład sos na bazie śmietany zamiast żółtek wprowadza mnie w mal di testa (ból głowy). Najlepsze spaghetti alla carbonara otrzymamy z dobrej jakości produktów: makaronu z pszenicy durum, guanciale (pordgardla) — często zastępowanego pancettą (rodzaj wolno dojrzewającego boczku), owczego sera pecorino (chociaż wg mnie parmezan równie dobrze się sprawdza), żółtek i świeżo mielonego pieprzu, któremu carbonara prawdopodobnie zawdzięcza swoją nazwę (przypomina węgiel i nawiązuje do włoskich górników — carbonai). Te 5 składników oraz odrobina soli, to kwintesencja prostoty i dobrego smaku. Przygotowując swój przepis na spaghetti alla carbonara, korzystałem z rad największego makaroniarza nad Wisłą — Bartka Kieżunia, uzyskując najlepszy makaron, niczym spod ręki włoskiej nonny! Spróbujcie i Wy!
 

*

SKŁADNIKI

na 2 porcje spaghetti alla carbonara


  • 200 g makaronu spaghetti
  • 50 g guanciale lub pancetty
  • 40 g pecorino lub parmezanu + do posypania
  • 3 żółtka
  • świeżo zmielony czarny pieprz
  • sól

*

PRZYGOTOWANIE


Do zagotowanej i osolonej wody wrzuć makaron. W tym czasie przysmaż posiekane guanciale lub pancettę (tylko do momentu wytopienia się tłuszczu, nie robimy skwarek!). Odstaw do przestudzenia. W miseczce roztrzep żółtka wraz z parmezanem i pieprzem. Gdy makaron będzie al dente, odcedź go, zostawiając trochę wody, ok. 25 ml. Dolej ją do żółtek i energicznie wymieszaj. Spaghetti wrzuć na patelnię (pamiętaj, aby ogień pod nią był już wyłączony — jajka nie mogą się ściąć, ma tylko powstać gęsty sos). Wymieszaj dokładnie z guanciale lub pancettą, wlej żółtka z parmezanem i ponownie wymieszaj. Przełóż na talerze. Spaghetti alla carbonara możesz posypać dodatkową porcją sera i świeżo mielonym pieprzem.

*

Zainteresował Ciebie ten wpis? Zobacz również:

4 komentarze

  1. Namówiłes mnie! Kiedyś próbowałam zrobić sama carbonare, ale skończyło się makaronem z jajkiem. Natomiast ten przepis jest genialny! Dzięki! 😉

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Cieszę się! ☺️ Mnie również się tak zdarzyło; cały sekret tkwi w tym, że patelnia nie może być gorąca. Żółtka mają się stać kremowe pod wpływem ciepłego makaronu. 😉

      Usuń
  2. Oj Carbonarą to ja mogę zajadać się bez przerwy! :)

    OdpowiedzUsuń