Szaszłyki z serem halloumi, ananasem i pomidorami

piątek, 27 kwietnia 2018

Szaszłyki z serem halloumi, ananasem i pomidorami to moja kolejna przedmajówkowa propozycja dla tych, co na grilla lubią włożyć coś innego niż mięsiwo. To banalny wegetariański przepis do przygotowania w kilka minut przed wspólnym grillowaniem; równie prosty co te burgery. Do szaszłyków proponuję świetny ziołowy sos chimichurri. A jeśli wege opcja Was nie przekonuje, to wykorzystajcie je jako fajny dodatek do innych dań z grilla. Na pewno się nie zawiedziecie! Tylko pamiętajcie, aby ananas był słodki i dojrzały. Wtedy będą smakować najlepiej. ;)


*

SKŁADNIKI

na ok. 20 szaszłyków

  • 250 g cypryjskiego sera halloumi
  • 300 g świeżego ananasa
  • 200 g pomidorów koktajlowych
  • 1 łyżeczka oregano
  • oliwa z oliwek
  • świeża kolendra i oregano do podania (opcjonalnie)
  • sos chimichurri (z tego przepisu do podania)
*

PRZYGOTOWANIE

Ser halloumi pokrój w kostkę, zaś ananasa w spore kawałki. Ponabijaj wszystko na wykałaczki wraz z pomidorami koktajlowymi. Szaszłyki posmaruj oliwą oraz posyp oregano. Grilluj po 2-3 minuty z obu stron, aż ser stanie się złoty. Posyp siekanymi ziołami i podawaj z sosem chimichurri.

*


Zainteresował Ciebie ten wpis? Zobacz również:

2 komentarze

  1. Bardzo lubię halloumi z grilla, fajne połączenie z ananasem :-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. To tak, jak ja! Nawet wolę od każdego mięsa z grilla :D

      Usuń