Frittata ze szparagami i sosem chimichurri

niedziela, 6 maja 2018

Nie wiem, jak Wy, ale ja w sezonie szparagi mógłbym jadać 3 razy dziennie na śniadanie, obiad i kolację. W wersji śniadaniowej zwykle serwuję je z jajkami, najczęściej sadzonymi lub w koszulce, albo właśnie w formie omletu. To takie proste i pyszne danie! Jednak żeby nie było nudno, to w dzisiejszym przepisie proponuję Wam do frittaty podać obłędny argentyński sos chimichurri i posypać całość migdałami. To będzie śniadanie, o którym będziecie marzyć od razu po przebudzeniu. ;) PS. Frittata to również świetny pomysł na ekspresowy lunch!


*

SKŁADNIKI

dla 1 osoby


  • kilka szparagów
  • 3 jajka
  • 30 g parmezanu
  • 1 łyżka płatków migdałów
  • 1 łyżka sosu chimichurri (z tego przepisu)
  • 1 łyżeczka klarowanego masła
  • sól, pieprz
*

PRZYGOTOWANIE


Zagotowuj wodę z odrobiną soli. Szparagom odetnij końcówki. Jeśli są grubsze (powyżej 1 cm), przetnij je na pół. Szparagi wrzuć na wrzątek i gotuj przez 3-5 minut, aż staną się al dente. Następnie odcedź je i natychmiast wrzuć do lodowatej wody, czekając, aż ostygną (pozwoli im to zachować intensywny zielony kolor).

Jajka roztrzep wraz z solą, pieprzem i otartym parmezanem. Na patelni rozgrzej masło, wylej jajeczna masę i ułóż ugotowane szparagi. Smaż na małym ogniu, aż jajka się zetną (patelnię możesz pod koniec przykryć pokrywką, będzie trochę szybciej). Gotową frittatę posmaruj sosem chimichurri i posyp płatkami migdałów (możesz je również wcześniej podprażyć na suchej patelni).

*

Zainteresował Ciebie ten wpis? Zobacz również:

0 komentarze