Sałatka z awokado, rzodkiewką, granatem i sosem z tahini

poniedziałek, 28 maja 2018

Sezon bikini już się zbliża, więc przepis na lekką sałatkę, aby wyglądać niczym modelki na okładce Vogue’a, może się przydać! ;) Oczywiście to żart, ale to, że ten talerz zieleniny jest piekielnie dobry, jest akurat faktem. Głównie za sprawą mojego ulubionego sosu z pasty sezamowej tahini z dodatkiem soku z cytryny i czosnku. Ostatnio poleciłem go Wam jako dodatek do buddha bowl, jednak świetnie się on sprawdza do większości sałatek ze świeżych warzyw. Szczególnie polecam komponować go z awokado, ogórkiem, rzodkiewką, ciecierzycą, wszelkimi rodzajami sałat (młody szpinak też pasuje jak ulał), orzechami, czy granatem albo nawet truskawkami. Z taką sałatką to nawet dieta nam niestraszna! Chociaż polecam ją również na grilla. ;)


*

SKŁADNIKI

na 1-2 porcje

Sałatka:
  • miks ulubionych sałat (np. szpinak, roszponka, rukola, botwina)
  • 1 awokado
  • kilka rzodkiewek
  • kawałek ogórka
  • garść kiełków groszku
  • garść pestek granatu
  • kilka listków mięty
Sos z tahini:
  • 3 łyżki pasty sezamowej tahini
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 1 łyżeczka syropu z agawy
  • 6 łyżek zimnej wody
  • szczypta soli
*

PRZYGOTOWANIE


Sałatka

Sałaty ułóż na talerzu. Awokado obierz i pokrój w pasy. Ogórka i rzodkiewki pokrój w plastry. Ułóż na sałacie wraz z kiełkami groszku, pestkami granatu i listkami mięty.

Sos z tahini

Do naczynia wlej tahini i sok z cytryny. Zmiksuj powoli blenderem, dodając powoli wodę, aż uzyskasz gęsty sos o konsystencji śmietany. Następnie dodaj syrop z agawy i dopraw solą. Sos z tahini spróbuj również wykorzystać do buddha bowl z tego przepisu.


*

Zainteresował Ciebie ten wpis? Zobacz również:

2 komentarze

  1. Uwielbiam takie połączenia. Lekkie, na lato w sam raz!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jak najbardziej! O tej porze roku takie sałatki sprawdzają się najlepiej ;)

      Usuń