SKŁADNIKI
Sałatka:
- miks ulubionych sałat (np. szpinak, roszponka, rukola, botwina)
- 1 awokado
- kilka rzodkiewek
- kawałek ogórka
- garść kiełków groszku
- garść pestek granatu
- kilka listków mięty
Sos z tahini:
- 3 łyżki pasty sezamowej tahini
- 2 łyżki soku z cytryny
- 1 łyżeczka syropu z agawy
- 6 łyżek zimnej wody
- szczypta soli
PRZYGOTOWANIE
Sałatka
- Sałaty ułóż na talerzu. Awokado obierz i pokrój w pasy. Ogórka i rzodkiewki pokrój w plastry. Ułóż na sałacie wraz z kiełkami groszku, pestkami granatu i listkami mięty.
Sos z tahini
- Do naczynia wlej tahini i sok z cytryny. Zmiksuj powoli blenderem, dodając powoli wodę, aż uzyskasz gęsty sos o konsystencji śmietany. Następnie dodaj syrop z agawy i dopraw solą.
*Sos z tahini spróbuj również wykorzystać do buddha bowl z tego przepisu.
2 komentarze
Uwielbiam takie połączenia. Lekkie, na lato w sam raz!
Jak najbardziej! O tej porze roku takie sałatki sprawdzają się najlepiej 😉