3,7K
Oto banalny, szybki w przygotowaniu i efektowny tort, który przygotowałem specjalnie dla Was z okazji zbliżającego się Dnia Mamy. Wystarczy upiec ten biszkopt, który zawsze wychodzi z przepisu na biszkopt idealny, nasączyć go ponczem z odrobiną wody różanej, przełożyć konfiturą malinową (lub inną ulubioną), udekorować pysznym kremem z białą czekoladą, wanilią oraz mascarpone i ozdobić świeżymi owocami oraz pokruszonymi bezami. Brzmi banalnie, prawda? Ale jakże jest pyszny i nie wymaga dużo pracy! W dodatku z pewnością uda się wszystkim tym, co mają dwie lewe ręce do pieczenia (ręczę za to, haha). A i oczywiście, jeśli nie macie foremki w kształcie serca, z powodzeniem możecie wykorzystać zwykłą okrągłą tortownicę. Na Dzień Mamy polecam nie tylko ten tort, ale także przepis na ultra łatwy deser bez pieczenia — malinową Charlotte (klik).
SKŁADNIKI
Biszkopt:
- biszkopt z 5 jajek z tego przepisu
Krem z białej czekolady:
- 500 ml śmietany kremówki
- 200 g sera mascarpone
- 150 g białej czekolady
- 2 łyżki cukru pudru z prawdziwą wanilią
Do nasączenia:
- 2 łyżki wody różanej (lub soku z cytryny)
- 2 łyżki miodu
- 100 ml wody
Dodatkowo:
- 100 g konfitury malinowej
- 100 g małych bez
- ulubione owoce do dekoracji, np. truskawki i jeżyny
PRZYGOTOWANIE
Biszkopt
- Upiecz biszkopt z 5 jajek wg tego przepisu w formie o średnicy 21-23 cm. Pamiętaj, aby pokryć spód foremki papierem do pieczenia (szczególnie jeśli korzystasz z formy bez rantu, np. w kształcie serca). Upieczony i przestudzony biszkopt przekrój na pół.
Krem z białej czekolady
- Dzień wcześniej kremówkę podgrzej w rondelku, pamiętając, aby nie doprowadzać jej do wrzenia. Do gorącej kremówki dodaj drobno posiekaną białą czekoladę. Śmietanę odstaw na 2-3 minuty, a następnie energicznie wymieszaj do momentu, aż czekolada się rozpuści. Odstaw do przestudzenia i kolejno włóż do lodówki na minimum 12 godzin. (Jeśli bardzo się spieszysz, to pomiń dodatek białej czekolady i udekoruj tort po prostu bitą śmietaną).
- Kolejnego dnia zimną kremówkę ubij na sztywno wraz z cukrem pudrem i serem mascarpone (ser najlepiej dodawać partiami do już lekko ubitej śmietany).
Przygotowanie
- Wodę różaną rozprowadź z miodem w ciepłej wodzie. Pierwszy blat biszkoptu ułóż na paterze i nasącz połową płynu. Kolejno posmaruj konfiturą malinową, a następnie cienką warstwą kremu i przykryj drugim blatem, który również nasącz.
- Wierzch i boki tortu ozdób kremem, używając rękawa cukierniczego lub szprycy z okrągłą tylką. Tort wstaw do lodówki na minimum 2-3 h. Przed samym podaniem górę ozdób świeżymi owocami oraz pokruszoną bezą, zaś na boku ciasta zamocuj bezy.
Zrobiłeś/zrobiłaś ten przepis?
Pochwal się efektami i otaguj mnie na Instagramie: @food_square
6 komentarzy
Chciałabym… Na urodziny na przykład 🙂
Może tylko wystarczy przekazać odpowiedniej osobie, żeby takie ciacho przygotowała? 😉
Ale pychota! Ten krem z białej czekolady, konfitura, świeże owoce… Jak to musi bosko smakować 😀
Piotrze, nie mogę się z Tobą nie zgodzić, haha 😀
Każda mama byłaby zachwycona takim ciastem <3
Też tak myślę 😉