SKŁADNIKI
Tofurnik:
- 2 kostki tofu (ok. 400 g)
- 1 szklanka mleka kokosowego
- 2 łyżki cukru z prawdziwą wanilią
- 4-6 łyżek cukru trzcinowego lub ksylitolu albo erytrytolu
- sok z 1 cytryny
- 2 łyżeczki agaru
- szczypta soli
Galaretka truskawkowa na agarze:
- 250 g truskawek
- 1-2 łyżki cukru trzcinowego lub ksylitolu albo erytrytolu
- 1 łyżeczka agaru
- 6 dużych truskawek do dekoracji
- 1,5 szklanki amarantusa ekspandowanego
- 50 g daktyli
- 2 łyżki oleju koksowego
PRZYGOTOWANIE
Spód z amarantusa
- Daktyle namocz we wrzątku przez 5 minut, a następnie odsącz z wody i zmiksuj razem z olejem kokosowym. Dodaj amarantus ekspandowany i zagnieć masę rękoma.
- Papilotki o średnicy 5 cm umieść w foremce na muffiny, nałóż po 2 łyżeczki gotowej masy i dociśnij ją do spodu formy.
Tofurnik
- Mleko kokosowe przelej do rondelka. Dodaj agar, sól, cukier trzcinowy lub wybrany słodzik oraz cukier waniliowy (lub 2 łyżeczki ekstraktu waniliowego). Gotuj powoli na małym ogniu przez 2-3 minuty, cały czas mieszając. Gdy mleko zacznie gęstnieć, zestaw je z ognia.
- Do kielicha blendera dodaj pokrojone w kostkę kostki tofu i wlej jeszcze ciepłe mleko kokosowe oraz sok z cytryny. Całość miksuj na najwyższych obrotach, aż powstanie gładka i puszysta masa. Tofurnik powinien mieć konsystencję gęstej śmietany. Jeśli masa będzie za gęsta, możesz dolać odrobinę więcej mleka podczas miksowania.
- Masę na tofurnik przelej do papilotek, zostawiając wolne miejsce na galaretkę. Foremkę odstaw do schłodzenia (nie musisz wkładać jej do lodówki — stężeje w temperaturze pokojowej). W tym czasie przygotuj mus.
PS. Jeżeli zostanie Tobie trochę masy, możesz wykorzystać ją do tego super deseru: Tofurnik na zimno z galaretką truskawkową.
Galaretka truskawkowa na agarze
- Truskawki umyj, odetnij im szypułki i zmiksuj blenderem na mus. Dodaj cukier albo inny wybrany słodzik oraz agar i dokładnie wymieszaj. Gotuj na małym ogniu, cały czas mieszając przez 2-3 minuty od zagotowania, aż mus zgęstnieje.
- Galaretkę rozlej pomiędzy lekko ścięte tofurniczki, a następnie połóż na nie połówki truskawek. Odstaw do wystudzenia i wstaw do lodówki do schłodzenia. Tofurniczki stężeją nawet w temperaturze pokojowej, jednak zimne lepiej smakują. Przed podaniem możesz wyjąć je z papilotek.
2 komentarze
Śliczne maleństwa, a ja czekam na obiecany sernik agarowy. Madalena
Magdaleno, na pewno nie zapomnę! Obietnice zawsze dotrzymuję i niebawem przepis na sernik agarowy również się pojawi. 😉