2,1K
Pesto z liści z rzodkiewki, to doskonała wegańska alternatywa dla wszystkich tych, którzy lubią zjeść zdrowo i smacznie. Ma ono obłędnie zielony kolor (idealny z okazji dnia Św. Patryka :D), a olejki eteryczne występujące w listkach nadają niespotykanego ostrego posmaku. Idealne do wykorzystania z makaronem, do sałatek, jako pasta do pieczywa, czy po prostu zdrowy dip do warzyw.
Składniki:
- 2 garści (z 2 pęczków) liści młodej rzodkiewki
- 1 garść pestek słonecznika
- 2 ząbki czosnku
- 1 łyżka soku z cytryny
- 100 ml oliwy z oliwek lub oleju arachidowego (ja daję pół na pół)
- sól morska do smaku
Przygotowanie:
Liście oddzielić od rzodkiewki i umyć. Słonecznik podprażyć na suchej patelni, a następnie wrzucić do pojemnika razem z pozostałymi składnikami. Zmiksować blenderem na gładką pastę. Doprawić solą. Gotowe!
2 komentarze
Super pomysł, chyba bym na taki nie wpadła.
Liście z rzodkiewki zawsze je moja świanka morska a tu prosze 🙂
Też nie dowierzałem w pierwszej chwili, aż do czasu kiedy po zaleceniach znajomej nie spróbowałem. Liście są świetne również do sałatki 😉