Pyszne bułeczki dla miłośników ciasta drożdżowego i cynamonu. Dzięki dodatkowi karmelowej glazury są właśnie sticky (lepkie), a cudownie podpieczone orzechy radośnie chrupią przy jedzeniu. To wspaniała alternatywa dla popularnych amerykańskich ślimaczków. Ich zapach unosi się w całym domu i nie sposób im się oprzeć!
- 4 szklanki mąki pszennej
- 1/4 szklanki cukru
- 30 g świeżych drożdży
- 3/4 szklanki ciepłego mleka (dałem całą)
- 2 żółtka
- 50 g masła
- 2/3 łyżeczki soli
- 80 g masła
- 1/2 szklanki brązowego cukru trzcinowego
- 2 łyżki syropu klonowego (lub miodu)
- 50 ml mleka
- szczypta soli morskiej
- 20 dag orzechów włoskich lub pekan
- 3 jabłka
- 10 dag rodzynek
- 100 g miękkiego masła
- 1/2 szklanki brązowego cukru
- 2 łyżeczki cynamonu
4 komentarze
Przyznaję, że wygląd – zwłaszcza przed pokrojeniem – powalający 🙂
Miło to słyszeć! 🙂
Jak dla mnie bomba, spróbowałam i jest cudowne! 🙂
Mega się cieszę ❤️