Tempura to charakterystyczny sposób przyrządzania potraw w kuchni japońskiej. Polega na smażeniu na głębokim oleju różnych produktów obtoczonych w cieście, np. ryb, owoców morza, czy warzyw. Ciasto tworzy wtedy charakterystyczną, chrupiącą mgiełkę. Tempurę obowiązkowo podaje się z sosem. Potrawy przyrządzane w ten sposób są niezwykle pyszne. Osobom, które okiełznały już technikę przygotowywania sushi, polecam przygotowywanie maków w ten oto sposób.
- 1/2 szkl. mąki pszennej
- 1/4 szkl. mąki kukurydzianej bądź ryżowej
- 1 jajko
- 1/2 szkl. lodowatej wody (woda koniecznie musi być bardzo zimna)
- szczypta soli
- pół łyżeczki sody (niekoniecznie)
Dodatkowo potrzebujemy olej do smażenia (np. słonecznikowy lub rzepakowy).
- 100 ml sosu sojowego
- 80 ml wina mirin (można zastąpić 30 ml octu ryżowego z 50 ml wody)
- 1 łyżka miodu
- sok z połówki cytryny
- 1 łyżeczka czosnku w proszku
- 5 łyżek cukru trzcinowego
- kawałek startego kłącza imbiru lub 1 łyżeczka imbiru w proszku
2 komentarze
Z sushi radzę sobie całkiem nieźle, ale w tempurze jeszcze nie próbowałam robić. A nie dalej jak wczoraj córka wspominała smak wakacyjnych maki w tempurze z sosem teriyaki. Przy następnej uczcie sushi z pewnością spróbuję. A tak na marginesie fajnie tu u Ciebie. Będę zaglądać! Pozdrawiam!
Polecam gorąco, bo są przepyszne! I bardzo się cieszę, że znalazłaś tutaj coś dla siebie, bardzo mi z tego powodu miło. Pozdrawiam i zapraszam do odwiedzin 🙂