Kultura tapas, to jedna z tych rzeczy, za które kocham Hiszpanię. Każdego wieczoru ze swoimi amigos (przyjaciółmi) udajesz się do ulubionego tapas baru w swoim barrio (dzielnicy). Popijasz vino tinto de verano (charakterystyczne lekkie czerwone wino z lodem), sangríę, czy cañas de cerveza (szlanka piwa) i zajadasz się najrozmaitszymi tapas (przekąskami), które camarera (kelnerka) co rusz donosi. W tle zaś toczą się głośne rozmowy, jest gwarnie i radośnie. Każdy cieszy się czasem spędzonym w miłym gronie i aprovecha la noche (korzysta z uroków nocy).
Podczas jednego z takich wieczorów, miałem okazję uczestniczyć w pewnym wydarzeniu organizowanym przez tapas bary w pobliskiej dzielnicy. Było to tour de tapas, czyli po naszemu wycieczka po przekąskach, podczas, której można było chodzić od baru do baru i poznawać lokalne smaki, wydając przy tym niewiele. Niezwykle pysznie wspominam ten wieczór i chciałbym Wam przybliżyć te smaki. Jednym z takich tapas były właśnie podawane na ciepło daktyle, wypełnione ichniejszym serem i zawinięte w jamón de serrano (długo leżakującą szynkę górską, wytwarzaną z udźców wieprzowych). Do tego podawana była konfitura truskawkowa. Razem z doskonałym czerwonym winem tworzyło to prawdziwą bombę kulinarną. Polecam wypróbować to połączenie w domu podczas różnych okazji, kiedy trzeba wykonać coś na szybko, a jednocześnie zachwycić naszych gości lub domowników.
- drylowane daktyle
- ser gorgonzola (lub inny o podobnym smaku, np. lazur)
- jamón de serrano, szynka parmeńska lub bardzo cienkie plastry boczku
- wykałaczki
- pomidorki koktajlowe (opcjonalnie jako dodatek)
*Na zdjęciach znajduje się szynka parmeńska ze względu na jej większą fotogeniczność.
1 komentarz
Zapraszam do wzięcia udziału w konkursie "Bitwa o tort"
http://www.limonkowy.com/2014/03/bitwa-o-tort-konkurs-organizowany-wraz.html