Prosta i orzeźwiająca sałatka o oryginalnym smaku. Anyżkowy smak fenkułu świetnie komponuje się ze słodką pomarańczą i kwaskowatym jabłkiem oraz jest nienarzucającym się dodatkiem do delikatnej roszponki. Kompozycja została wzbogacona o miękkie rodzynki i chrupiące orzechy włoskie. A wszystko to zostało przyprawione białym pieprzem, nadającym nutkę pikanterii. Sałatka ta stanowić może świetny dodatek do pieczonego kurczaka i białych ryb.
- 150 g roszponki
- 1 fenkuł
- 1,5 pomarańczy
- 1 jabłko
- garść orzechów włoskich
- garść rodzynek
- biały pieprz
- ocet jabłkowy
- olej arachidowy bądź sezamowy
6 komentarzy
Mniam, świetnie wygląda 🙂
Zapraszam do siebie na faszerowane jajka http://wenus-lifestyle.pl/2014/04/jajka-faszerowane-na-wielkanoc/
Dziękuję! Zaraz zajrzę :).
nietypowe u Ciebie te sałatki, ale coś czuję, że pyszne!
Ponieważ przy nich najbardziej lubię eksperymentować :). Polecam wypróbować :).
Próbowałeś filetować pomarańczę w drugą stronę? Obierasz całą. Stawiasz na desce a następnie ostrym cienkim nożem nacinasz wgłąb wzdłuż białych błonek (po obu stronach każdej). Dzięki temu uzyskujesz piękne, równe, obrane cząstki pomarańczy bez tej białej, gorzkiej części. Z reszty (trochę miąższu bo wiadomo nie wykroisz 100%) można zrobić np. smoothie pomarańczowe.
Uwielbiam taką sałatkę. Tylko w dom robię z ziarnami granatu zamiast jabłkiem. M.
O, świetna rada! Nigdy nie obierałem pomarańczy w ten sposób, muszę wypróbować. Pięknie dziękuję! 🙂
O tak, z granatem też musi być pyszna!