Pyszne zakręcone bułeczki z karmelową glazurą zyskały tak ogromną popularność, że mógłbym je piec codziennie, a i tak znalazłoby się równie duże grono chętnych. Tym razem postanowiłem urozmaicić nieco poprzedni przepis na popularne cynamonowe ślimaczki z jabłkami i przygotować sticky buns z bananem i masłem orzechowym. Wyszły doskonale! Połączenie fistaszków z bananami jest fenomenalne, a dodatek lekko słonej glazury karmelowej tylko utwierdza mnie w tym przekonaniu. Zatem zabieramy się do pieczenia! Od razu uprzedzam, że bułeczki mają silne działanie uzależniające. 😀
PS. Zaktualizowałem i udoskonaliłem ostatni poprzedni przepis na sticky buns z bananem i masłem orzechowym. Postanowiłem pokryć bułeczki glazurą już po upieczeniu – dzięki temu łatwiej je rozdzielić i nie trzeba obracać foremki. Zmieniłem również trochę nadzienie, łącząc banany od razu z masłem orzechowym. Mam nadzieję, że sticky buns w nowej wersji posmakują Wam równie mocno.
SKŁADNIKI
Ciasto drożdżowe:
- 4 szklanki mąki pszennej (550 g)
- ¼ szklanki cukru (60 g)
- 30 g świeżych drożdży
- 1 szklanka ciepłego mleka (250 ml)
- 2 żółtka
- 50 g masła
- ½ łyżeczki soli
Nadzienie:
- 4 dojrzałe banany
- 100 g masła orzechowego z kawałkami orzechów
- ½ szklanki brązowego cukru (120 g)
- 1 łyżeczka cynamonu
- 100 g masła
- ¾ szklanki brązowego cukru trzcinowego (180 g)
- 100 ml śmietany kremówki 36 %
- duża szczypta soli morskiej
- 100 g ulubionych orzechów do posypania (u mnie włoskie, mogą być również fistaszki)
PRZYGOTOWANIE
Ciasto drożdżowe
- Przygotuj rozczyn. W letnim mleku rozprowadź drożdże z łyżką cukru oraz mąki. Odstaw na 10 minut.
- Mąkę przesiej i połącz z solą. Masło roztop. Do mąki wlej zaczyn oraz masło, wbij żółtka i wyrób ciasto, aż stanie się elastyczne. Polecam użyć miksera z hakami do ciasta drożdżowego.
- Zagniecione ciasto przykryj ściereczką i odstaw do wyrośnięcia na 1,5-2 godzin w ciepłym miejscu.
Nadzienie
- Banany rozgnieć widelcem. Dodaj cukier, masło orzechowe oraz cynamon i dokładnie wymieszaj.
Formowanie i pieczenie bułeczek
- Wyrośnięte ciasto wyjmij z miski i krótko zagnieć na podsypany mąką blacie. Następnie rozwałkuj na prostokąt o dłuższym boku o długości ok. 45 cm i o grubości ok. 3-4 mm.
- Posmaruj nadzieniem do 2/3 wysokości krótszego boku. Następnie zwiń jak roladę i pokrój ją na 16 bułeczek o grubości około 1,5-2 cm.
- Bułeczki ułóż ciasno w dużej formie do pieczenia lub naczyniach żaroodpornych posmarowanym masłem. Pozostaw do wyrośnięcia na 30 minut.
- Wyrośnięte bułeczki wstaw do piekarnika nagrzanego do 180°C i piecz przez ok. 25-30 minut do złotego koloru. W tym czasie przygotuj glazurę.
Glazura
- Do rondelka wrzuć wszystkie składniki. Zagotuj, a następnie podgrzewaj przez około 10-15 minut aż sos zgęstnieje, a cukier zacznie się karmelizować.
- Jeszcze ciepłe ślimaczki posmaruj glazurą za pomocą pędzelka i posyp posiekanymi orzechami. Odstaw do przestudzenia i porozdzielaj delikatnie nożem bułeczki.
4 komentarze
Idealne na sobotnie śniadanie 🙂
Jak najbardziej 😀
Świetne ciacho i na pewno pyszne, szczególnie ze względu na masło orzechami ;D
Dziękuję! I tak, masło to zdecydowanie najlepszy jego element 😀