Wyśmienity tort składający się z delikatnych kakaowych blatów, mocno nasączonych likierem, przekładanych kwaskową konfiturą z czarnej porzeczki oraz pysznym kremem maślanym, a wszystko to zwieńczone bitą śmietaną i pokruszonymi ciasteczkami owsianymi. Ciasto jest słodko-kwaśne, a smaki idealnie się równoważą, dzięki czemu nie poprzestaniecie na jednej dokładce. Polecam upiec od razu dwa, bo znika w tempie natychmiastowym :).
Skorzystałem z przepisu na Porzeczkowiec, pochodzącego z Moich Wypieków i nieco go zmodyfikowałem, celem wykonania tortu, ale równie dobrze można go upiec w dużej prostokątnej blasze.
- 3/4 kostki margaryny (18-20 dag)
- 1/2 szklanki wody
- 1 szklanka cukru typu kryształ
- 5 łyżek kakao
- 5 jajek
- 1,5 szklanki mąki pszennej
- 1/2 szklanki drobnego cukru do wypieku
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 200 g niesolonego masła
- 600 g kremowego serka typu Philadelphia
- 4 łyżki cukru pudru
Wszystkie składniki muszą mieć temperaturę pokojową (inaczej krem się zważy!). Masło ubić mikserem do białości, dodawać (po łyżce) serek, nadal ubijając. Połączyć z cukrem pudrem. Odstawić na chwilę do lodówki by nieco stężał.
Bita śmietana:
- 500 ml kremówki 36%
- 2 łyżki cukru pudru
Zimną kremówkę ubić, aż stanie się puszysta. Dodać cukier puder. Wymieszać.
- 100 ml likieru z czarnej porzeczki
- 50 ml naparu z czarnej herbaty
Przygotować poncz z likieru i herbaty.
Ponadto:
- 400 g konfitury z czarnej porzeczki
- czekolada do dekoracji
- 30 dag zmielonych ciastek owsianych z czekoladą
2 komentarze
wygląda bardzo smacznie:)
Miło to słyszeć! 🙂