Wielkanoc już tuż za rogiem, więc przyszedł czas na świąteczne przepisy. Jako pierwszy proponuję proste babeczki jogurtowe, które mogą zarówno stanowić ozdobę stołu jak i być wspaniałym dodatkiem do tradycyjnego koszyczka. Ich przygotowanie wraz z pieczeniem zajmuje tylko pół godziny, a później wystarczy je udekorować po swojemu lukrem. Za sprawą jogurtu są bardzo delikatne i wilgotne, zaś dodatek skórki cytrynowej sprawia, że smakują wyśmienicie. Można również wybrać inne ulubione dodatki, jak na przykład wanilię czy kakao. Ten przepis na wielkanocne babeczki jogurtowe uwielbiam za prostotę i często go wykorzystuję do innych wypieków niezależnie od okazji, np. muffinek z sezonowymi owocami.
Jeśli chodzi o samą dekorację, to do przygotowania lukru można wykorzystać oczywiście spożywcze barwniki, jednak ja zachęcam do wybrania naturalnych dodatków, za sprawą, których babeczki jogurtowe będą pięknie się prezentowały na wielkanocnym stole. Możliwości jest oczywiście całe mnóstwo, jednak ja pragnę Wam przybliżyć jedne z moich ulubionych. Aby otrzymać lukier różowy, wystarczy dodać odrobinę soku z buraka. Żółtą polewę uzyskamy dzięki kurkumie, zaś niebiesko-zieloną przy pomocy spiruliny. Miętowy kolor można samodzielnie przygotować, wyciskając odrobinę soku ze szpinaku lub jarmużu. Intensywność barw regulujemy ilością dodatków, dlatego zachęcam do własnych eksperymentów. 😉 Nie podaję dokładnych proporcji, ponieważ gęstość lukru najlepiej regulować samodzielnie, dolewając opcjonalnie gorącej wody lub dosypując cukru pudru tak, aby lukier był odpowiednio gęsty i pokrywał wierzch babeczek.
SKŁADNIKI
Babeczki:
- 125 g jogurtu naturalnego
- 2 jajka
- 75 g roztopionego masła
- skórka z 1 cytryny
- 150 g mąki pszennej
- 125 g cukru
- ½ łyżeczki proszku do pieczenia
- szczypta soli
Lukier:
- ok. 200 g cukru pudru
- sok z 1 cytryny
- naturalne barwniki: spirulina, kurkuma, sok z buraka, sok ze szpinaku (w niewielkich ilościach)
PRZYGOTOWANIE
Babeczki
- Roztopione i przestudzone masło połącz trzepaczką z jajkami, jogurtem i otartą skórką z cytryny.
- Kolejno wsyp mąkę, cukier, sól oraz proszek do pieczenia. Wymieszaj do uzyskania jednolitej masy.
- Przygotuj 12 foremek na babeczki o średnicy 5 cm. Silikonowe wystarczy posmarować odrobią oleju, metalowe należy oprószyć również mąką.
- Do każdej foremki wlej ciasto do 3/4 wysokości. Piecz 20-25 minut w piekarniku nagrzanym do 180ºC. Po wystudzeniu wyjmij z foremek i udekoruj lukrem. Jeśli babeczki mocno wyrosną, polecam ułożyć je od razu po upieczeniu do góry nogami na płaskim blacie lub deseczce.
Lukier
- Wyciśnij sok z cytryny i rozetrzyj go z cukrem pudrem, aż stanie się jednolity. Początkowo powinien być bardzo gęsty. Jeśli używasz barwników, lukier podziel na 4 porcje do małych miseczek (każda porcja wystarczy na 3 babeczki). Gęstość lukru należy samodzielnie dostosować, dolewając odrobinę gorącej wody lub większą ilość cukru pudru. W przypadku lukru z dodatkiem kurkumy lub spiruliny na pewno będzie trzeba dodać ok. łyżeczkę wody. Lukier z sokiem z buraka lub szpinaku może wymagać odrobiny cukru pudru więcej.
- Lukier ze spiruliną (niebiesko-zielony): do uzyskanego lukru dodaj pół łyżeczki sipiruliny i dokładnie wymieszaj.
- Lukier z kurkumą (żółty): do uzyskanego lukru dodaj pół łyżeczki kurkumy i dokładnie wymieszaj.
- Lukier z burakiem (różowy): do uzyskanego lukru dodaj łyżkę soku z buraka i dokładnie wymieszaj.
- Lukier ze szpinakiem (jasnozielony): do uzyskanego lukru dodaj łyżkę soku ze szpinaku (wystarczy zmiksować garść szpinaku blenderem i odcisnąć sok przez sito) i dokładnie wymieszaj.
- Babeczki udekoruj lukrem, zanurzając je na moment w miseczkach. Następnie odstaw do zastygnięcia.
*Przepis na babeczki jogurtowe znaleziony na Moich Wypiekach, zaś jego autorką jest Nigella Lawson.
4 komentarze
Urocze babeczki, w sam raz do koszyczka wielkanocnego
Serdecznie zapraszam do wzięcia udziału w Wielkanocnym konkursie http://wulkan-smaku.pl/konkurs-zdrowa-wielkanoc/
Dziękuję za miłe słowa i za zaproszenie, jak znajdę chwilę, to na pewno wezmę udział 🙂
Wow, wyglądają naprawdę rewelacyjnie 😛
Zapraszam do mnie na wielkanocną babkę 😉 http://wenus-lifestyle.pl/2014/04/babka-wielkanocna/
Dziękuję! Zaraz Cię odwiedzę 🙂