Dzisiaj mam dla Was przepis na smażony makaron sojowy z warzywami i kurczakiem znany w moim domu jako „chińczyk”. Ta potrawa została stworzona przez moją mamę po pobycie w Anglii i została zainspirowana smakami londyńskiego China Town. Łączy w pewien sposób smaki dalekiego wschodu i dostosowuje je do polskich kubków smakowych i opiera się na łatwo dostępnych produktach. Tak naprawdę całą robotę robi tutaj sos sojowy i odrobina czosnku, dzięki którym danie zyskuje mnóstwo smaku. Smażony makaron sojowy z warzywami i kurczakiem jest bardzo prosty w przygotowaniu, lecz wymaga spędzenia trochę czasu w kuchni ze względu na ilość składników do pokrojenia. Oczywiście z potrawą można eksperymentować, dodając swoje lubione dodatki. W wersji wegańskiej, zamiast kurczaka można użyć smażonego tofu. Dorzucić można również inne ulubione warzywa, czy wzbogacić danie o imbir oraz ostrą paprykę. Sam przepis na „chińczyka” był dotychczas domową tajemnicą i po raz pierwszy ma szansę wyjść na jaw. 😉 Dlatego mam nadzieję, że taka wersja smażonego makaronu po azjatycku posmakuje również i Wam. 😉
SKŁADNIKI
- 4 filety z kurczaka (ok. 1 kg)
- 400 g sojowego makaronu vermicelli (można również użyć z fasoli mung lub ryżowego)
- ok. 300 ml sosu sojowego
- 100 g masła
- 50 g suszonych grzybów mun lub shiitake
- 3 papryki (zielona, żółta, czerwona)
- 6 marchewek
- 3 pietruszki
- 1 duży seler
- 1 por
- 1 brokuł
- pęczek szczypiorku
- 4 ząbki czosnku
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
- garść prażonego sezamu
- olej do smażenia (polecam sezamowy)
- sól
PRZYGOTOWANIE
- Filety z kurczaka umyj i oczyść, a następnie pokrój na średniej wielkości kostkę. Zalej jedną trzecią sosu sojowego. Odstaw na minimum godzinę, a następnie usmaż na złoto w dobrze rozgrzanym woku z niewielką ilością oleju. Gotowego kurczaka odstaw do salaterki.
- Grzyby mun lub shiitake namocz w wodzie przez 15-30 minut. Następnie przepłucz i gotuj przez 10 minut do miękkości. Ostudź i pokrój w paski.
- Brokuł podziel na różyczki i ugotuj do miękkości w lekko osolonej wodzie.
- Paprykę umyj i oczyścić z gniazd nasiennych. Marchewkę, pietruszkę, por i seler obierz i umyj. Wszystko pokrój w julienne (równej wielkości paski). W woku z rozgrzaną oliwą wrzucaj kolejno składniki: najpierw marchew, seler i pietruszkę, później paprykę, a na końcu pora. Smaż do momentu, kiedy warzywa staną się miękkie i lekko chrupiące jednocześnie.
- Do gotowych warzyw wrzuć kurczaka oraz grzyby i dopraw do smaku sosem sojowym. Czosnek przeciśnij przez praskę i dodaj do reszty składników.
- W szklance rozrób mąkę ziemniaczaną z niewielką ilością wody (ok. 50 ml). Do woka wlej trochę wody, a wszystkie składniki zgarnij na ścianki, tworząc w ten sposób przestrzeń z sosem na środku. Wlej rozrobioną skrobię i szybko zamieszaj. Gdy sos zacznie gęstnieć, wymieszaj z całą zawartością woka.
- W dużym garnku zagotuj wrzątek i wrzuć makaron. Gotuj przez około 3 minuty, a następnie odcedź i opłucz zimną wodą. Makaron podziel na 2 lub 3 partie i kolejno usmaż na patelni z rozgrzanym masłem, podlewając pod koniec sosem sojowym, aż makaron nabierze bursztynowego koloru.
- Na całym talerzu równomiernie rozłóż makaron, a na środek wyłóż trochę warzyw z kurczakiem. Ozdób różyczkami brokuła i posyp świeżo posiekanym szczypiorkiem oraz prażonym sezamem.